eur:
394.05
usd:
364.76
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Védőmaszkos arcokat ábrázoló szelektív hulladékgyűjtő edények Berlinben a koronavírus-járvány idején, 2020. április 29-én
Nyitókép: MTI/EPA/Omer Messinger

Németország újabb enyhítésekről döntött

Május 4-től kinyithatnak a múzeumok, állatkertek és galériák, szabad lesz templomba menni, valamint a koronavírus miatt eddig elhalasztott műtétekre is lehetőség lesz Németországban, ahol a szövetségi kormány egy koronavírus-immunitást igazoló igazolvány bevezetésére is határozatot hozott.

Angela Merkel és a német tartományi miniszterelnökök csütörtök délutáni videokonferenciáján a következő enyhítéseket határozták el:

  • május 4-től a gyermekjátszóterek, múzeumok, galériák, állatkertek, botanikus kertek kinyithatnak, de természetesen csak a szükséges távolsági korlátozások betartásával,
  • újra szabad majd templomba menni, ha biztosítják a szükséges higiéniai feltételeket,
  • a kórházában pedig felszabadítják az intenzív ágyakat, mert van elég ágy a koronavírus-betegeknek, tehát a járvány miatt eddig elhalasztott operációkat el lehet végezni.

Május közepéig a szakminiszterek kidolgozzák a gasztronómia és a hazai turizmus beindítására szóló javaslataikat.

A külföldi utakra vonatkozóan Heiko Maas német külügyminiszter már szerdán bejelentette, hogy a korábbi figyelmeztetést június 14-ig meghosszabbították. Ez azok számára fontos hír, akik szervezett utakat foglaltak le, mert azokat így költségmentesen lemondhatják.

A többi korlátozó intézkedés lényegében érvényben marad, legközelebb május 6-án vizsgálják ismét felül azokat.

Markus Söder bajor miniszterelnök úgy nyilatkozott, a gazdaság mellett a családok a legfontosabbak, az idősek helyzete a szociális- és idősotthonokban, akiket hozzátartozóik látogatni szeretnének. Erre kell sürgősen megfelelő védelmi intézkedések mellett lehetőséget adni, tette hozzá.

Jelentősen lassult a járvány

A német Robert Koch Járványügyi Intézet elnöke, Lothar Wieler, aki végzettségét tekintve állatorvos és mikrobiológus, csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, hogy a múlt héten országszerte több mint 900 ezer koronavírus-tesztet végeztek el, ezeknek 5,4 százaléka bizonyult pozitívnak. A reprodukciós szám mára lecsökkent 0,76-ra, ami a járvány jelentős lassulását jelenti.

Az intézet támogatja a nagy számú tesztelést, mert mint mondják, minél több ember tesztelnek, annál hamarabb ki lehet szűrni és karanténba küldeni a vírushordozókat, valamint a velük kapcsolatba került személyeket, hogy ne terjesszék tovább a fertőzést.

A vírus halálos áldozatainak száma Németországban eddig 6288, ami 4 százalékos halálozási arányt jelent. A többnyire egyéb betegségekben is szenvedő idős elhunytak átlagéletkora 81 év volt.

Ellenzik az immunitás-igazolványt

A német szövetségi kormány egy koronavírus-immunitást igazoló igazolvány bevezetésére is hozott határozatot, noha a Robert-Koch Járványügyi Intézet főnöke arra figyelmeztetett, hogy egy negatív teszteredmény egyáltalán nem biztos, hogy megfelel a valóságnak. Sok fertőzött már akkor is megfertőzhet másokat, mielőtt a Covid-19-es betegség bármilyen tünete jelentkezne nála. A betegségen már átesetteknek szánt igazolvány bevezetésének előfeltétele az, hogy tudományosan beigazolódjon, hogy ezek a személyek valóban nem kaphatják el ismét a fertőzést, mint az állítólag Dél-Korában majd 100 esetben megtörtént.

Jens Spahn német egészségügyi miniszter szerint ilyen tudományos bizonyíték még nincs ugyan, de a kormány előre kívánt gondoskodni arról, hogy ha már lesz, akkor azonnal be tudják vezetni ezt a koronavírus immunitást igazoló papírt, amely bizonyos szakmákban megkönnyíthetné az emberek munkáját.

Németországban a koronavírus-járvány következtében április 26-ig 10 millió embert jelentettek be rövidített munkaidőre a munkaügyi hivataloknál, amelyre a 2008-as pénzügyi világválság idején sem volt példa. A munkanélküliek száma 2,644 millió, ami 5,8 százalékos rátának felel meg.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×