eur:
393.76
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Kerekesszékben ülő pácienst tol egy ápoló a koronavírussal fertőzött betegeknek a madridi Ifema kongresszusi és kiállítási központban berendezett ideiglenes kórházban a koronavírus-járvány idején, 2020. április 23-án.
Nyitókép: MTI/AP/Manu Fernández

Spanyolország - Csökkenő pályán a járvány

Az új típusú koronavírus már több mint 22 ezer ember halálát okozta Spanyolországban, a fertőzöttek száma 213 ezer, a gyógyultaké 89 ezer felett van a spanyol egészségügyi minisztérium adatai szerint.

A tárca napi jelentése szerint 440-en haltak meg az elmúlt 24 órában. Az áldozatok száma 435-tel emelkedett szerdán, 430-nel kedden, és elérte a 22 157-et. Csütörtökre 4635 új fertőzöttet igazoltak tesztekkel a szerdai 4211 és a keddi 3968 után. A SARS-CoV-2 vírust eddig 213 024 esetben mutatták ki.
A fertőzésből egy nap alatt 3335-en gyógyultak meg. Számuk szerdán 3401, kedden 1928 volt. Összesen 89 250 gyógyult pácienst tart nyilván a tárca.

"A csökkenő tendencia fennmaradt", annak ellenére, hogy egyre több tesztet végeznek

- értékelte az adatokat Salvador Illa spanyol egészségügyi miniszter a parlament egészségügyi bizottságában tartott heti beszámolójában. Mint mondta: most

naponta átlagosan két százalékkal nő a fertőzöttek száma, míg hetekkel ezelőtt 25 százalék volt ez az arány.

A koronavírussal fertőzöttek 16 százaléka, 34 355-en egészségügyi dolgozók - tette hozzá. "Intézkedni fogunk a visszaélések elkerülése érdekében" - jelentette ki a tárcavezető az egészségügyi védőeszközök árképzéséről szólva, amelyek központi ellenőrzését rendelte el a minisztérium.

Már döntöttek arról, hogy például a kézfertőtlenítő gélekért milliliterenként legfeljebb 0,021 euró (7,5 forint) számítható fel, míg a sebészeti szájmaszk darabjáért legfeljebb 0,96 eurót (343 forint) lehet elkérni. Jelenleg ennek akár a duplájáért is árulnak maszkokat a patikák. A szaktárca által összesített tartományi adatsorok szerint továbbra is a madridi autonóm közösségben azonosították a legtöbb, 60 487 fertőzöttet, amelyből 1288 új eset.

A fertőzésből 33 645-en épültek fel. Az elhunytak száma 7684.

A tartományi kormány tájékoztatása szerint a kiállított halotti bizonyítványok alapján valójában ennél több mint négyezerrel lehet magasabb a halálos áldozatok száma, figyelembe véve az idősotthonokban, a szociális intézményekben és saját otthonukban elhunytakat, akiknél fennálltak a tünetek, de teszt nem erősítette meg a fertőzést. A halálos áldozatok emlékére Madridban csütörtökön megemlékezést tartottak a főváros egyik szimbólumának számító Puerta de Alcalá emlékműnél, amelyre fekete gyászszalagot ábrázoló plakátot helyezett ki a városvezetés.

A főváros novemberig lemond minden tömegrendezvényt

- jelentette be Begona Villacís polgármester-helyettes. Az így megtakarított 4,1 millió euró (1,4 milliárd forint) egy részét a megnövekedett szociális kiadásokra fordítják. Az elmúlt egy hónapban a fővárostól több mint 33 ezren kértek étkezési támogatást, szinte ugyanannyian, mint tavaly egész évben összesen.

Elvetették a nulladik páciens elméletét

Az El País című napilap beszámolt arról, hogy a neves madridi III. Károly Egészségügyi Intézet virológusai a koronavírus egyedi genetikai variánsainak feltérképezésével megállapították, hogy

Spanyolországba legkevesebb 15 különböző irányból érkezett a fertőzés,

vagyis elvetették a nulladik páciensre vonatkozó elméletet, miszerint egyetlen pontból indult ki és terjedt el a járvány. A kutatók rávilágítottak arra is, hogy a vírus közösségi terjedésének kezdete hamarabbra tehető, mint azt a járványügyi szakemberek gondolták, például Madridban már február közepén elkezdődhetett.

Spanyolországban március 15-e óta van érvényben a lakhelyelhagyási korlátozásokkal járó szükségállapot, amelyet a parlament szerdán meghosszabbított május 9-ig.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
×
×
×
×