eur:
392.72
usd:
366.07
bux:
66746.01
2024. április 25. csütörtök Márk
Bemutatják a 186. őszi müncheni sörfesztivál, az Oktoberfest ez évi hivatalos emblémájával díszített korsót 2019. augusztus 29-én. A szeptember 21. és október 6. között megrendezett Oktoberfest a világ legnagyobb sörünnepe.
Nyitókép: MTI/EPA/Philipp Guelland

Lőttek az idei Oktoberfestnek

Markus Söder bajor miniszterelnök és Dieter Reiter, München főpolgármestere kedd reggel közös sajtókonferencián jelentették be, hogy az idei müncheni sörfesztivál, az Oktoberfest elmarad, amire 70 éve nem volt példa.

A világ legnagobb népünnepélyét több mint hatmillióan látogatják, elmaradása közel 1,3 milliárd eurós bevételkiesést jelenthet a müncheni gazdaságnak, a szállodáknak, vendéglátóknak és taxisoknak. Ám most az emberek egészsége a legfontosabb, München pedig nem akar olyan viszonyokat, mint amilyenek Ischglben, Voralbergben, vagy Dél-Tirolban alakultak ki, ahonnan az ott bulizó vendégek a koronavírust egész Európába széthordták. A bajor városnak nem kell tartania az esetleges kártérítésektől sem, miután a rendezvényt meghívásos alapon szervezik.

Az 1809 óta megrendezésre kerülő Oktoberfest mintegy 210 éves történetében most 21. alkalommal mondták le az eseményt. 1854-ben és 1873-ban példul a kolerajárvány miatt került erre sor, majd 1914 és 1918 között az első, majd 1939 és 1945 között a második világháború lehetetlenítette el.

Természetesen semmilyen más hasonló népünnepélyt vagy búcsút sem tartnanak meg az idén Bajorországban.

A kiállítók, szórakoztató pavilonok tulajdonosai 100 százalékos állami hitelgaranciával fedezett hiteleket vehetnek fel a bevételkiesés okozta pénzügyi nehézségek áthidalására. Addig, amíg nincs védőoltás, vagy gyógyszer, addig nagyon kell vigyázni – mondta Söder. Remélik, hogy jövőre majd ugyanolyan vidáman és gondtalanul lehet ünnepelni, mint korábban.

Sokan azt remélik, hogy az idei lemondás miatt és a károk kompenzációjaként jövőre az Oktoberfest normálisan 16 napos időtartmát meghosszabbítják.

A másik rengeteg embert érintő esemény a német focibajnokság, a Bundesliga folytatásának kérdése. A neves német virológus, Karl Lauterbach tegnapi tévészereplése során annak folytatása ellen szólalt fel, főleg azért, mert több tízezer tesztre van szükség a játékosok és a csapatok személyzetének folyamatos tesztelésére, amelyeket most inkább a kórházak és az idösotthonok személyzetének tesztelésésére kellene felhasználni. Hasonló okokból kifolyólag más sportágaknak is várniuk kellne szerinte az idény folytatásával.

A két vezető Bundesliga-klubnak, az FC Bayernnek és a Borussia Dortmundnak otthont adó tartomány miniszterelnökei, Markus Söder és Armin Laschet május 9-ét helyezték kilátásba a bajnokság folytathatásának dátumaként. A német egészségügyi miniszter Jens Spahn szintén úgy foglalt állást, hogy amennyiben a focimeccseket üres stadionokban tartják meg, akkor ezeket

legalább a tévéközvetítéseken nézhetik a sport rajongói, és ez is a "normális élet" egy aprócska visszatérését jelentheti számukra.

A keddi szomorú koronavírus-számokat illetően anyit lehet elmondani, hogy Németországban a kedd reggeli adatok szerint 147.000 fertőzöttet tartanak nyilván, akik közül már 95.200 ember meggyógyult, 4.862 többnyire idős beteg meghalt. A reprodukciós szám továbbra is 0,7 százalék.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×