eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Védőruhás ember egy öregeket és demenciában szenvedő betegeket ápoló otthonban, a németországi Wolfsburgban 2020. március 30-án. Az új koronavírus okozta betegségben meghalt az intézmény 17 lakója, és többeket kezelnek a fertőzéssel.
Nyitókép: MTI/EPA/Jens Schlüter

Elkezdtek unatkozni a német orvosok

Az ellátásban az infrastruktúra egy részére már nem lenne szükség a koronavírus elleni védekezéshez. Az élet lassan visszatér a régi kerékvágásba - de nem mindenütt ugyanolyan ütemben.

Csökkent a koronavírus-fertőzöttek száma Németországban, így fokozatosan megkezdték egyes korlátozó intézkedések enyhítését. Kinyithat például több bolt, és a könyvtárak is, az orvosok pedig már a járvány előtt beütemezett műtétek elvégzését sürgetik.

Németország különböző tartományaiban ugyanakkor változó módon állnak a fertőzés lassítását célzó korlátozások feloldásához. A kancellár és a 16 tartományi miniszterelnök videokonferencián döntött arról, hogy miként lehet visszatérni fokozatosan a normalitáshoz.

Engedmények

A 800 négyzetméternél kisebb üzletek meghatározott higiénés szabályok betartása mellett nyithatnak.

Mérettől függetlenül újranyithatnak az autós, kerékpáros, könyves boltok is.

Nyílnak a könyvtárak, az archívumok, az állat- és növénykertek.

Fennmaradó tiltások

A vendéglőkre, kávéházakra nem vonatkozik a mostani lazítás, noha a gasztronómia egésze csődközelbe kerül, ha nem történik gyorsan valami egyéb intézkedés.

Ugyanígy

marad a tömegrendezvényekre, szórakozóhelyekre, egyházi eseményekre vonatkozó tiltás,

szigorú korlátozás.

Bajororországban a jövő héten jönnek könnyítések, addig a tömegközlekedésben kötelező a maszkviselés.

Egészségügy

A német egészségügy küzd a 145 ezer fertőzöttért, a halottak száma 4400 körül van. A reprodukciós ráta hanyatlik, 1 alatt van az egy ember által átadott fertőzésszám. A kórházi ágyak száma 10 ezer a koronavírusban szenvedők száma, ami viszont aránytalanságot okoz a rendszerben, a betegágyak sokasága áll üresen a kórházak gazdasági vezetői szerint, és számos orvos feladat nélkül tölti napjait, ezért vissza akarják kapni a járvány előtti feladataikat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×