eur:
393.02
usd:
366.42
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Utasok egy vuhani metróállomáson 2020. március 28-án. A hatóságok részlegesen újraindították a tömegközlekedést a koronavírus-járvány eredeti gócpontjának számító kínai nagyvárosban.
Nyitókép: MTI/EPA/Costfoto/YFC

Vége a vuhani tiltásoknak

Több mint két hónap után feloldották a vesztegzárat a járvány kínai gócának számító közép-kínai Vuhanban, ahonnan az új koronavírus tavaly év végén terjedni kezdett.

A 11 milliós várost január 23-án zárták le, hogy megakadályozzák a vírus terjedését.

A CCTV kínai állami hírcsatorna beszámolója szerint a jegyeladások alapján

szerdán mintegy 55 ezer ember hagyja el Vuhant vasúton.

Az egészségügyi hatóságok mindazonáltal továbbra is azt tanácsolják a város lakóinak, hogy csak a legszükségesebb esetben utazzanak el. Az utazást csak azoknak engedélyezik, akiknek van igazolásuk, hogy egészségesek.

Kína szárazföldi részén kedden 62 újabb embert diagnosztizáltak az új koronavírus okozta Covid-19 nevű betegséggel, közülük 59-en külföldről utaztak be. A behozott esetek száma ezzel 1042-re emelkedett. Ugyanezen a napon 137 tünetmentes fertőzöttet azonosítottak, közülük 102-en érkeztek külföldről. Jelenleg 1095 aszimptomatikus vírushordozót tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Kedd éjfélig összesen 81 802 Covid-19 megbetegedést regisztráltak, közülük eddig 3333-an hunytak el a kínai szárazföldön.

Miközben a járvány az országban mérséklődni látszik, a kínai hatóságok vizsgálatot indítottak egy, a kormányzat járvánnyal kapcsolatos fellépését nyíltan kritizáló ingatlanmágnással szemben - írta a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap. A Kínai Kommunista Párt fegyelmi vizsgálatokért felelős bizottsága egy keddi közleményben tudatta, hogy Zsen Csi-csiang, a Huayuan Ingatlantársaság korábbi vezetője ellen "a törvény és a fegyelem súlyos megszegése" miatt vizsgálatot indítottak. A SCMP cikke szerint a 69 éves Zsennel barátainak március 12 óta megszakadt a kapcsolata. Az ingatlanmágnás ezt megelőzően egy cikket adott közre, amelyben kritizálta, ahogyan a kínai kormányzat eleinte megpróbálta elkendőzni az új vírus terjedését, és bírálta Pekinget, amiért jelenleg a járvány felett aratott sikerét népszerűsíti. Az írásban ráadásul Hszi Csin-ping kínai elnök egyre növekvő személyes hatalmát illetően is kritikát fogalmazott meg. Zsen a járványt a Kínai Kommunista Párt "kormányzási válságának" nevezte, és úgy vélekedett: a sajtó- és szólásszabadság hiánya akadályt jelentett abban, hogy az epidémiával szemben időben fellépjenek, ez pedig csak rontott a helyzeten.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×