eur:
393.02
usd:
367.25
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Gyógyultan elbocsátott páciensek és egészségügyi dolgozók búcsúzkodnak az eddig szükségkórházként működő vuhani Hongsan sportcsarnokból távozóban 2020. március 10-én. Az ideiglenes kórházban a tüdőgyulladást okozó új koronavírussal megfertőződött betegeket ápolták, és most bezárják, mert az utóbbi napokban csökken az új fertőzöttek száma Kínában. A kínai Hupej tartomány székhelye, Vuhan az egész világra kiterjedő koronavírus-járvány gócpontja.
Nyitókép: MTI/EPA/Costfoto/YFC

Még durvább is lehetett volna a vírus terjedése

Több mint 700 ezer koronavírusos esetet akadályozhattak meg Kínában a korlátozásokkal egy új nemzetközi tanulmány szerint, amely a Science tudományos folyóiratban jelent meg.

A új koronavírus okozta járvány miatt bevezetett korlátozások első 50 napjában sok nappal késleltethették a kórokozó Vuhan városán - a kiinduló ponton - kívüli terjedését, ezzel akadályozhatták meg az óriási esetszámot - írta a medicalxpress.com a nemzetközi kutatócsoport írására hivatkozva.

Az eredmények segíthetik azokat az országokat, amelyek még a járvány korai szakaszában járnak.

"Az 50. napon, vagyis február 19-én Kínában mintegy 30 ezer volt az igazolt Covid-19-es esetek száma. Elemzésünk alapján a vuhani utazási tilalom és az országos veszélyhelyzeti intézkedések nélkül több mint 700 ezer új igazolt eset lett volna Vuhanon kívül ebben az időpontban.

Úgy tűnik, a kínai korlátozások sikeresen szakították meg a fertőzések láncolatát, vagyis megakadályozták a kapcsolatot a fertőzöttek és a többi ember között"

- mondta el Christopher Dye, az Oxfordi Egyetem professzora.

A kutatók egyedülálló adatkészletéből dolgoztak. Vizsgálták az esetjelentéseket, az emberek helyváltoztatási adatait és az egészségügyi beavatkozások információit, ezek összevetésével nyomozták a betegség terjedését és megállítását.

Megnézték 4,3 millió ember kiutazását Vuhanból a város lezárása előtti időből, valamint minden érintett kínai város napi esetjelentéseit és korlátozó intézkedéseit.

"Mivel a vizsgált időszakba beleesett a tavaszi szünet és a kínai holdújév, a mobil telefonok cellainformációi alapján össze tudtuk vetni a Vuhanba tartó és onnan máshová irányuló utazások mintázatát a járvány idején és az előző két év azonos időszakában. Az elemzés az utazások rendkívüli csökkenését mutatta ki a január 23-i tilalom után. Az így nyert adatok alapján ki tudtuk számítani, mekkora lehetett volna a Vuhannal kapcsolatos esetszám Kína-szerte" - magyarázta Ottar Bjornstad, a Pennsylvanai Állami Egyetem biológusa.

A modellel azt is megmutatták, hogy Vuhan lezárása több nappal is elodázta a betegség megjelenését más városokban.

"A késés időt adott a felkészülésre több mint 130 városban"

- mondta Tien Huaj-jü, a Pekingi Egyetem epidemiológusa. Ezekben a városokban egyebek mellett leállították a tömegközlekedést, bezárták a szórakozóhelyeket és megtiltották a gyülekezést. Ennek eredményeként 33 százalékkal kevesebb igazolt esetről számoltak be a járvány első hetében, mint azokban a városokban, ahol nem hozták meg ezeket az - első szintűnek nevezett - intézkedéseket.

Noha a lezárásokkal eddig igen alacsonyra sikerült szorítani az esetszámokat, ez semmiképp sem jelenti azt, hogy Kína túl van a veszélyen.

"Mivel a populációnak csak egy töredéke fertőződött meg, sokkal nagyobb tömeg van még kitéve a betegségnek. A betegség újra terjedésnek indulhat az országon belüli és a behozott esetekkel" - tette hozzá Tien.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×