eur:
393.9
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Andrej Babis cseh kormányfő felszólal a parlament ülésén, amelyen az ellenzék bizalmatlansági indítványt terjesztett a képviselőház elé a Babis vezette kétpárti koalíciós kabinet ellen Prágában 2019. június 26-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Bértámogatást adnak Csehországban

Állami támogatást kapnak alkalmazottaik bérére a koronavírus-járvány által sújtott csehországi vállalatok - döntött a cseh kormány.

Az állam azoknak a vállalatoknak, amelyek a járvány következtében teljesen leálltak, megtéríti alkalmazottaik bérének 80 százalékát, míg azoknak a vállalatoknak, amelyek termelése valamilyen módon korlátozva volt, a bérek 60 százalékát. A döntés értelmében az érintett cégeknek ki kell fizetniük alkalmazottaikat, majd támogatási kérvényeiket hétfőtől adhatják le a munkaügyi hivatalokban, a pénzt az állam áprilisban utalja át számlájukra.

  • Az első esetben az állami támogatás maximális felső határa 39 ezer korona (526 500 forint),
  • a másodikban 29 ezer korona (391 500 forint).

"Az intézkedés célja megakadályozni, hogy tömeges elbocsátásokra kerüljön sor" - jelentette ki Jana Malácová, munkaügyi és népjóléti miniszter. A sajtóban megjelent becslések szerint a járvány következtében mintegy 450 ezer ember veszítheti el munkahelyét Csehországban.

Egyszeri 25 ezer koronás (337 500 forint) támogatást kapnak áprilisban az önfoglalkoztatók is, akiket kedvezőtlenül érintett a járvány. Őket a kormány már korábban hat hónapra felmentette az egészségügyi és nyugdíjalapi járulékok minimumának fizetése alól. Ez a gyakorlatban mintegy 30 ezer koronát (405 000 forint) jelent.

Csehországban majdnem 950 ezer önfoglalkoztató személy van. A járvány ezeknek mintegy felét érinti kedvezőtlenül.

Nőtt a betegek száma

Ismét közel tíz százalékkal nőtt az új koronavírusos esetek száma az előző napok alacsonyabb adatai után, szerda reggelig 3330 fertőzöttet mutattak ki, ami 329-cel több a kedd reggeli adatnál - olvasható a cseh egészségügyi minisztérium kimutatásban.

A tárca honlapján megjelent legfrissebb adatok szerint a Covid-19 betegségben elhunytak száma 32-re emelkedett, s eddig 45 ember gyógyult fel a betegségből.

A fertőzöttek számának növekedése általában összhangban van a napi tesztelések számával, minél több tesztet végeznek, annál több a kimutatott fertőzés. Szerda reggelig a hivatalos adatok szerint 55 017-re emelkedett az elvégzett laboratóriumi tesztek száma a keddi 48 811-es összesítéssel szemben, ami több mint hatezer újabb teszt elvégzését jelenti. Adam Vojtech egészségügyi miniszter szerint a céljuk az, hogy a napi tesztek száma megközelítse a tízezret.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×