eur:
394.44
usd:
365.25
bux:
65557.21
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Drónnal diagnosztizálnák a betegeket

A légúti és légzőszervi betegséggel, köztük az új típusú koronavírus okozta Covid-19-cel küzdő páciensek állapotának megfigyelésére képes drónt fejlesztenek a Dél-Ausztráliai Egyetem (UniSA) kutatói.

A járványhelyzetben bevethető drónokat olyan érzékelővel látják el, amely távolról képes ellenőrizni egy páciens testhőmérsékletét, valamint szív- és légzési ritmusát.

A gépek továbbá képesek észlelni, ha valaki köhög vagy tüsszent az irodákban, óceánjárókon, repülőtereken, idős emberek ápolására szolgáló intézményekben és minden egyéb helyen, ahol a legmagasabb a fertőzésátadás kockázata.

A projektet vezető Javaan Chahl szerint

a technológiát eredetileg a háborús övezetekben és természeti katasztrófák idején való bevetésre fejlesztették ki, de most kulcsfontosságú szerepet játszhat a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

"Lehet, hogy egy drón nem fogja kiszűrni az összes esetet, de hasznos eszközként fog szolgálni a betegség jelenlétének kimutatására egy adott helyen vagy közösségben" - jegyezte meg közleményében Chahl.

Az UniSA egy drónfejlesztéssel foglalkozó vállalattal kezdett együttműködésbe, hogy optimalizálja a technológiát és alkalmazhatóvá tegye azt egyebek közt a kormányok és az egészségügy számára.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×