eur:
394.74
usd:
370.24
bux:
65176.05
2024. április 19. péntek Emma
Védőruhás orvosok vizsgálják az egyik beteget egy vuhani kórház intenzív osztályán 2020. február 16-án. A tüdőgyulladást okozó új koronavírus előidézte betegség halálos áldozatainak száma 1770-re emelkedett Kínában, a legtöbben a járvány gócpontjában, Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban hunytak el.
Nyitókép: MTI/EPA/Featurechina

Lemondott monopoljogáról a remdesivir gyártója

Az ebola ellen kifejlesztett szer hatásos lehet a koronavírus-fertőzésre, most egy fontos akadály hárult el a tömeges gyártása elől.

Példátlan lépésre szánta el a sok kritika után a Gilead Sciences gyógyszergyár, lemondott a remdesivir nevű gyógyszerének egyedi besorolásáról és ezzel arról, hogy jelentős üzleti hasznot húzzon az értékesítésből – írja a Statnews.com.

A szert eredetileg az ebola ellen fejlesztették ki, és az amerikai gyógyszerhatóság emiatt olyan besorolást adott neki, amellyel a ritka betegségekre hatásos szert fejlesztő cégeknek megéri nagy ráfordítással is gyógyhatású készítményeket fejleszteni.

Ez a státus elvileg hétéves piaci kizárólagosságot jelentett volna a gyárnak, de ezzel a lépéssel lehetővé vált, hogy ha valóban sikerre vezetnek a tesztek, és a remdesivir hatásos ellenszere lesz a koronavírus-fertőzésnek, akkor más, generikus gyártók is elkezdhessék a gyártását, így sokkal nagyobb mennyiségben és várhatóan jóval alacsonyabb áron lesz elérhető.

Jelenleg a szer klinikai tesztje zajlik a világ több pontján, elsősorban az Egyesült Államokban, és hamarosan már az eredményeket várják.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×