INFORÁDIÓ 
2020. április 6. hétfő
Bíborka, Vilmos

koronavírus

remdesivir

ellenszer

Védőruhás orvosok vizsgálják az egyik beteget egy vuhani kórház intenzív osztályán 2020. február 16-án. A tüdőgyulladást okozó új koronavírus előidézte betegség halálos áldozatainak száma 1770-re emelkedett Kínában, a legtöbben a járvány gócpontjában, Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban hunytak el.

Lemondott monopoljogáról a remdesivir gyártója

Infostart

Az ebola ellen kifejlesztett szer hatásos lehet a koronavírus-fertőzésre, most egy fontos akadály hárult el a tömeges gyártása elől.

Példátlan lépésre szánta el a sok kritika után a Gilead Sciences gyógyszergyár, lemondott a remdesivir nevű gyógyszerének egyedi besorolásáról és ezzel arról, hogy jelentős üzleti hasznot húzzon az értékesítésből – írja a Statnews.com.

A szert eredetileg az ebola ellen fejlesztették ki, és az amerikai gyógyszerhatóság emiatt olyan besorolást adott neki, amellyel a ritka betegségekre hatásos szert fejlesztő cégeknek megéri nagy ráfordítással is gyógyhatású készítményeket fejleszteni.

Ez a státus elvileg hétéves piaci kizárólagosságot jelentett volna a gyárnak, de ezzel a lépéssel lehetővé vált, hogy ha valóban sikerre vezetnek a tesztek, és a remdesivir hatásos ellenszere lesz a koronavírus-fertőzésnek, akkor más, generikus gyártók is elkezdhessék a gyártását, így sokkal nagyobb mennyiségben és várhatóan jóval alacsonyabb áron lesz elérhető.

Jelenleg a szer klinikai tesztje zajlik a világ több pontján, elsősorban az Egyesült Államokban, és hamarosan már az eredményeket várják.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Featurechina
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018