eur:
392.79
usd:
366.18
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Maszkos egészségügyi dolgozó a fertőző betegségekre szakosodott római Lazzaro Spallanzani kórházban 2020. február 26-án. A Kínában felbukkant, tüdőgyulladást okozó új koronavírus olaszországi fertőzöttjeinek száma elérte a 374-et, a halálozásoké a tizenkettőt.
Nyitókép: Maszkos egészségügyi dolgozó a fertőző betegségekre szakosodott római Lazzaro Spallanzani kórházban 2020. február 26-án.. MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

Nigériában két súlyos kór okozhat járványt

Miután Nigériában is megjelent a koronavírus fertőzés, szakértők attól tartanak, hogy a már öt hete tomboló, vérzéses láz kategóriába tartozó Lassa-láz megfékezésére már nem marad erőforrás, és így a világ legnagyobb Lassa járványa alakulhat ki.

Óriási Lassa-láz járvány van készülőben Nigériában, ahol már öt hete tombol az ebolához hasonlóan vérzéses lázzal járó kór - írta az Index. Eddig 774 ember betegedett meg és 132-en meghaltak az 1969 óta ismert betegségben.

Az első nagyobb járvány 2015-ben volt, akkor még csak 64-en kapták el a Lassa-lázat, és az esetek száma exponenciálisan nő. Tavaly 810 megbetegedést regisztráltak és 167-en haltak meg a vírus miatt, és ezt máris megközelítette az idei esetek száma. A koronavírus ottani megjelenésével félő, hogy a Lassa-láz kezelésére alig marad erőforrása a nigériai közegészségügynek.

A Lassa-láz vírusát elsősorban egerek és patkányok terjesztik: elég már csak az állatok vizeletével, vagy ürülékével szennyezett élelmiszerrel vagy tárggyal érintkezni ahhoz, hogy megfertőződjön az ember. Emberről-emberre is könnyen és gyorsan terjed: ehhez a fertőzött ember testnedveinek és a szerveinek érintése is elég. Igencsak megnehezíti a betegek azonosítását és elkülönítését, hogy a tünetek 7-21 nappal a fertőzés után jelennek meg, és a legsúlyosabb, feltűnő tünetek csak a fertőzöttek 20 százalékánál fordulnak elő.

Vakcina nincs ellene, Nyugat-Afrikában évente 300-500 ezren fertőződnek meg, és körülbelül ötezer ember halálát okozza.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×