eur:
394.06
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Stevo Pendarovski észak-macedón államfő, Talat Xhaferi parlamenti elnök, Oliver Spasovski miniszterelnök és Mesterházy Attila, a NATO-parlament elnöke (b-j) részt vesz a NATO zászlajának ünnepélyes felvonásán a parlament épülete előtt Szkopjéban 2020. február 11-én. Az észak-macedóniai parlament a nap folyamán ratifikálta a NATO-csatlakozásról szóló egyezményt, a protokoll azonban csak azt követően lép életbe, hogy a spanyol parlament is – várhatóan márciusban - megszavazza a becikkelyezést.
Nyitókép: MTI/AP/Boris Grdanoski

"Több politikát" vinne a NATO-ba Mesterházy Attila

A politikus jelenleg a NATO parlamenti közgyűlésének elnöke, így egyeztetett Nancy Pelosi amerikai házelnökkel, Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral és Várhelyi Olivér magyar uniós bővítési biztossal.

A NATO főtitkárával, Jens Stoltenberggel az észak-atlanti szövetség jövőjéről, Várhelyi Olvér uniós biztossal pedig az Európai Unió bővítéséről tárgyalt Brüsszelben a NATO Parlamenti Közgyűlésének magyar elnöke. Mesterházy Attila szocialista országgyűlési képviselő tanácskozást folytatott Nancy Pelosival, az Amerikai Egyesült Államok képviselőházának elnökével is.

A NATO parlamenti közgyűlése elnökeként az InfoRádióban elmondta, a NATO-ban elindult egy új, úgynevezett reflexiós folyamat, ami a politikai dimenzió megerősítését jelenti - mondta az InfoRádiónak Mesterházy Attila. "Én arra hívtam fel a főtitkár, Jens Stoltenberg figyelmét, hogy a NATO-parlamenti közgyűlés szívesen részt venne ebben a munkában. Ő erre pozitívan reagált, mert amikor a NATO jövőjéval kapcsolatos stratégiai egyeztetések zajlottak, akkor a NATO-parlamentnek volt szerepe ebben."

A NATO-ban kiváló véleménnyel vannak a magyar katonák missziós teljesítményéről, de az Orbán-kormány különutas politikája miatt vannak törésvonalak is - derült ki Mesterházy Attila szavaiból.

"Említhetném itt a Kínához, Oroszországhoz fűződő magya viszonyt, akár az 5G-hálózattal kapcsolatos, Huawei számára kedvező álláspontot, de bizonyos szempontból felvetődik a demokratikus értékekkel kapcsolatos hozzáállás is. Alapvetően azért azt kell mondanom, hogy

a NATO-n belül kisebb a politika szerepe, mint az Európai Unió intézményrendszerében"

- folytatta Mesterházy Attila.

Várhelyi Olivér magyar EU-bővítési biztossal is tárgyalt Brüsszelben.

"Kiemelt prioritásként kezelem a nyugat-balkáni bővítést mind a NATO, mind az Európai Unió szempontjából. Észak-Magyarország nemsoká a NATO tagja lesz, Albánia már korábban azzá vált, viszont ez a két ország nem kapott meghívást uniós csatlakozási tárgyalásokra az elmúlt egy-két év során. És úgy látom, ha nem segítjük ezt a folyamatot, meg fognak jelenni más, nem NATO-szövetséges hatalmak, amelyek be akarják tölteni ezt az űrt a Balkánon vagy a nyugat-balkáni térségben. Erről egyeztettem a biztossal, hasznos beszélgetésen vagyunk túl."

A NATO parlamenti közgyűlésének magyar elnöke rövid tanácskozást folytatott az Egyesült Államok képviselőházának elnökével, Nancy Pelosival is.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×