eur:
394.97
usd:
371.53
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

A NATO kibővíti iraki kiképző misszióját

A NATO-tagországok arról egyeztek meg, hogy a katonai szövetség átveszi az iraki katonák és biztonsági erők képzési feladatainak egy részét az Egyesült Államok vezette koalíciótól - közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben, a szövetséges országok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozásának első munkanapját követően szerdán.

A képzési feladatok átvételéhez nem feltétlenül szükséges a misszióban részt vevő katonák számának növelése - szögezte le a főtitkár. Figyelmeztetett: a tartósnak bizonyult erőszak és instabilitás sok szenvedést okoz a Közel-Kelet térségében, amely hozzájárul a menekültválság kiszélesedéséhez, valamint a terrorizmus okozta fenyegetést is táplálja. A misszió kibővítése elengedhetetlen annak eléréséhez, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ne tudjon visszatérni és megerősödni a területen - húzta alá.

Elmonda, a NATO Irak kérésére tartja fenn képzési misszióját. A katonai szövetség csak akkor és addig marad Irakban, ameddig azt a kormány is így akarja - tette hozzá.

Stoltenberg Afganisztánnal összefüggésben arról számolt be, hogy a védelmi miniszterek egyetértettek azon békés erőfeszítések támogatásában, amelyek előkészíthetik az utat az afgán felek között létrejövő tárgyalásokhoz. A kormányellenes muzulmán tálib felkelőknek ehhez azonban bizonyítaniuk kell, hogy hajlandóak és képesek az erőszak megfékezésére - húzta alá.

A miniszterek megállapodtak, hogy tovább vizsgálják, mi továbbit tehetne a NATO a terrorizmus visszaszorítása, valamint térség biztonsága és stabilitása érdekében, megteremtve azzal a tartós béke feltételeit - tette hozzá a főtitkár.

Végzetül arról tájékoztatott, hogy a miniszterek szerda esti munkavacsorájuk keretében megbeszélést folytatnak a NATO és az Európai Unió közti együttműködésről. A miniszteri találkozón első alkalommal vesz részt Josep Borrell, az Európai Unió (EU) új kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×