eur:
394.24
usd:
370.19
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Európai bírósági döntés ellenére börtönben tartanak egy török emberi jogi aktivistát

Börtönben kell maradnia Osman Kavala török üzletembernek, emberi jogi aktivistának - döntött kedden egy isztambuli bíróság annak ellenére, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) decemberben Kavala szabadlábra helyezése mellett döntött.

Osman Kavala több mint két éve van börtönben. Azzal a váddal vették őrizetbe, hogy az isztambuli Gezi park átépítése ellen 2013-ban rendezett tüntetések idején a "rendszer megdöntésére irányuló tevékenységet" folytatott.

Az isztambuli bíróság kedden az ellene felhozott vádak súlyosságára hivatkozva döntött Kavala fogvatartásának meghosszabbítása mellett. A következő meghallgatást január 28-ra tűzték ki.

Kavalához hasonlóan 15 másik vádlott - közöttük ismert emberi jogi aktivisták, jogászok, művészek és építészek - ellen szintén "a kormány megdöntésére irányuló tevékenység" miatt folyik eljárás, de csak Kavala van börtönben. Őt azzal is vádolják, hogy szervezte és pénzelte a Gezi parki tüntetéseket. Üzletemberként Kavala az isztambuli Goethe Intézettel is együttműködő Anadolu Kulture kulturális intézet elnöke.

A szigorúan őrzött Silivri börtönben tartott meghallgatáson két rendőrtiszt azt vallotta, hogy nem látták Kavalát részt venni a tüntetéseken történt erőszakos cselekményekben és azt sem tudták megerősíteni, hogy szervező lett volna.

A bíróság kedden arról is döntött, hogy megvárja a török igazságügyi minisztérium válaszát arra vonatkozóan, hogy a Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) Kavala ügyében hozott ítélete jogerős-e.

A EJEB döntése elvileg kötelező Törökországra, amely a tagállama a bíróságot létrehozó, 47 országot tagjai között tudó Európa Tanácsnak.

Ilkan Koyuncu, Kavala ügyvédje azt mondta a dpa német hírügynökségnek, hogy Törökország fellebbezni fog az EJEB ítélete ellen.

Az isztambuli Taksim téri tüntetések 2013 májusában a szomszédos Gezi park átépítése elleni tiltakozással kezdődtek, de a környezetvédő aktivisták szembeszegülése csakhamar kormányellenes megmozdulássá nőtte ki magát, miután a rendőrség erőszakkal próbálta feloszlatni a parkban tüntető tömeget. A Taksim téren és környékén tüntetők egyebek közt Recep Tayyip Erdogan akkori török miniszterelnök, a mostani államfő távozását követelték, mert szerintük tekintélyuralmi rendszert épített ki, és növelni akarta az iszlám szerepét a világi berendezkedésű országban. A megmozdulásokat kegyetlenül elfojtották, és bírósági eljárásokat indítottak a résztvevők ellen.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×