eur:
394.8
usd:
371.31
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Japán bálnavadászok beszélgetnek, mielőtt kihajóznak a Hokkaido szigetén fekvő Kusiróból 2019. július 1-jén. Japán 2018 decemberében lépett ki a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságból (IWC) abból a célból, hogy három évtized után felújíthassa a kereskedelmi célú bálnavadászatot. A kilépés január 1-jén lépett hatályba, ami azt jelenti, hogy július 1-től ismét megkezdhetik a vadászatot.
Nyitókép: MTI/EPA/JIJI PRESS - képünk illusztráció

Fura konfliktusba keveredett Japán Oroszországgal

Orosz határőrhajók átvizsgáltak nyolc japán halászhajót rakodóterét. Ötöt közülük feltartóztattak, és az egyik vitatott hovatartozású szigetre, Kunasirra kísérték azzal a gyanúval, hogy a kifogott zsákmány mennyisége nem felel meg hajónaplóba felvett adatoknak, és a hajók megsértették a kétoldalú halászati megállapodást

Tokió követeli Oroszországtól, hogy azonnal engedje szabadon a minap feltartóztatott öt japán halászhajót a legénységével együtt - közölte szerdán sajtótájékoztatóján Szuga Josihide japán kormányszóvivő.

Szuga Josihide szerint Tokió elfogadhatatlannak tartja a hajók feltartóztatását, kiindulva abból, hogy a japán kormány milyen álláspontot képvisel a Kuril-szigetek négy déli szigetének hovatartozásával összefüggésben. "Követeljük a hajók és a legénység mihamarabbi visszaengedését japán kikötőkbe emberbaráti megfontolásokból" - mondta a szóvivő.

Az incidens kedden történt, nem messze a Kuril-szigetek négy déli szigetétől, amelyeket Japán sajátjának tart. Pont aznap járt Moszkvában Motegi Tosimicua japán külügyminiszter, hogy újraindítsa a négy sziget hovatartozásáról folyó tárgyalásokat, és megvitassa a békeszerződés aláírásának lehetőségét a két ország között.

Az NHK japán közszolgálati televízió híradása szerint orosz határőrhajók átvizsgáltak nyolc japán halászhajót rakodóterét. Ötöt közülük feltartóztattak, és az egyik vitatott hovatartozású szigetre, Kunasirra kísérték azzal a gyanúval, hogy a kifogott zsákmány mennyisége nem felel meg hajónaplóba felvett adatoknak, és a hajók megsértették a kétoldalú halászati megállapodást.

A hajók polipra halásztak, a fedélzetükön 24 matróz volt.

Hasonló eset történt februárban is egy feltartóztatott japán rákászhajóval, amelyet az orosz hatóságok csak azután engedtek el, hogy a hajókapitány elismerte, hogy megsértette a halászati szabályokat Oroszország kizárólagos gazdasági övezetében, és kifizette a pénzbüntetést.

Moszkva és Tokió évtizedek óta törekszik egy békeszerződés aláírására, amely a második világháború vége óta várat magára. Ennek fő akadálya a Kuril-szigetek vitatott hovatartozású déli része: a háború után az egész szigetcsoport a Szovjetunióhoz került, Japán viszont saját területének tartja Iturup, Kunasir, Sikotan szigetét és a japánul Habomainak nevezett kisebb szigetcsoportot. A déli Kuril-szigetek megoldatlan problémája a két ország között továbbra is feszültséget okoz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×