eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A chilei légierő (FACh) által 2019. december 11-én közreadott kép egy darab habszivacsról annak a helyszínnek a közelében, ahol a légierő C-130-as Herkulese két nappal korábban eltűnt. Az Antarktisz felé repülő katonai csapatszállító repülőgép fedélzetén 38-an tartózkodtak, a légierő tájékoztatása szerint a vízen lebegő roncsdarabokat találtak a helyszínen.
Nyitókép: MTI/EPA/FACh

Megtalálták a chilei légierő két napja eltűnt szállítógépének roncsait

A tengerbe zuhant a gép, a roncsokat és a fedélzeten utazók maradványait mintegy 30 kilométerre attól a helytől találták meg, ahol a légiirányítók hétfőn elvesztették a géppel a kapcsolatot.

José Fernandez, a dél-chilei Magellán-szoros és Chilei Antarktika régió intendánsa szerint a légierő megerősítette, hogy a lezuhant gép utasainak maradványait és a repülő roncsait - egy kereket, a futómű és a géptest darabjait - találták meg. A brazil védelmi minisztérium közleménye szerint egyik hajója is rábukkant a tengerben, 50 kilométerre délre patagóniai Ushuaia várostól olyan roncsokra, amelyek feltehetően a lezuhant géptől valók, illetve a fedélzetén utazók holmiját is kihalászták a tengerből.

A chilei légierő vadászgépeket küldött szerdán a térségbe, hogy kiterjessze a kutatást a Horn-fok és az Antarktisz közötti Drake-átjáróban. A baleset oka továbbra sem ismert.

A chilei légierő C-130 típusú szállítógépe helyi idő szerint hétfő este zuhant le 38 emberrel a fedélzetén. A gép az ország déli részén, a Punta Arenas-i Chabunco légitámaszpontról szállt föl délután, és alig több mint egy órával később megszűnt vele a rádiókapcsolat. A gép a Presidente Eduardo Frei Montalva légitámaszpontra tartott, amely Chile legjelentősebb támaszpontja az Antarktiszon.

A gépen lévők közül 21 ember volt utas, 17-en a személyzet tagjai. A hadseregnél riadót rendeltek el, és hajókon, illetve repülőgépeken mentőalakulatot küldtek a térségbe.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×