eur:
394.6
usd:
369.83
bux:
65173.95
2024. április 19. péntek Emma
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal a japán-magyar gazdasági kapcsolatok 150 éve címmel rendezett befektetési szemináriumon Tokióban 2019. december 5-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Szijjártó Péter: ragaszkodunk az alacsony adókhoz

Közép-Európa jelentősége az elmúlt években folyamatosan nőtt, Európa gazdasági növekedési motorjává vált - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Tokióban.

A tárcavezető a Japán Külkereskedelmi Szervezet (Jetro) kelet-közép-európai szemináriumán felszólalva hangsúlyozta: a közép-európai régió nagy változásokon ment át az elmúlt évek során, hiszen míg korábban a térség országai az utolsók között voltak Európában, most számos gazdasági mutató alapján az élen járnak.

Kitért arra: van egy sikeres és szoros szövetség Közép-Európában, a visegrádi csoport (V4). A V4 tagjainak gazdasági növekedése több mint duplája az európai átlagnak, de ez a csoport nemcsak gazdasági szempontból erős, hanem politikai tekintetben is - közölte.

Kifejtette: a napokban lépett hivatalba az új Európai Bizottság, és mind a négy visegrádi ország fontos pozíciót tölt be a testületben. Két biztos, a cseh és a szlovák alelnöke a bizottságnak, a lengyel biztos felügyeli a mezőgazdaságot, a magyar pedig a bővítéssel foglalkozik - sorolta.

Szijjártó Péter elmondta: a V4 tagjai együttesen 64 milliós piacot tesznek ki, és ha a csoport egy ország volna, a második legnagyobb lenne az EU-ban. Itt a munkanélküliségi ráta sokkal alacsonyabb, mint az uniós átlag, ahogyan az államadósság is jóval kisebb - tette hozzá.

Úgy vélte,

Közép-Európa sikerének titka, hogy itt racionális, a józan észre alapozott politikákat folytatnak az országok.

Ez a gazdaságban azt jelenti, hogy Közép-Európában vannak a legalacsonyabb adók az EU-ban - jegyezte meg.

A külügyminiszter szerint a siker egy másik oka, hogy a közép-európai országok hatékonyan tartják fenn a pénzügyi és költségvetési fegyelmet. Bebizonyították, hogy meg lehet szabadulni attól a régi dogmától, miszerint választani kell a gazdasági növekedés és a pénzügyi fegyelem fenntartása között, és megmutatták, hogy a két cél párhuzamosan is elérhető - mutatott rá.

Arról is beszélt, hogy

a magyar kormány látja a munkaerővel kapcsolatos aggodalmakat, ezért megreformálta a szakképzési és a felsőoktatási rendszert.

Szijjártó Péter elmondta: az európai gazdaság jövőbeli sikere szempontjából érdemes figyelembe venni, hogy míg sok szakértő a német-francia együttműködés jelentőségéről beszél, a V4 tagjai és Németország közötti kereskedelmi forgalom 70 százalékkal nagyobb, mint a német-francia, vagyis a V4 és Németország együttműködésének óriási hatása van az EU versenyképességére.

Kifejtette: vita folyik az EU jövőjéről, és ez alapvetően arról szól, hogy erős Brüsszelre és gyenge tagállamokra vagy erős tagállamokra van-e szükség. Közép-Európa álláspontja szerint erős EU csak erős tagállamokra épülhet - jelentette ki.

Megjegyezte: Közép-Európa elutasítja a nyugat-európai erőfeszítéseket az adóharmonizálásra, mert ez az adók emelését jelentené a térségben, márpedig mi ragaszkodunk az alacsony adókhoz, hiszen azok meghatározók a versenyképességünk szempontjából.

Szijjártó Péter a biztonságpolitikával kapcsolatban közölte: a közép-európai országok határozott bevándorlásellenes politikát képviselnek, megvédik a határokat és ragaszkodnak ahhoz a jogukhoz, hogy csak ők dönthetik el, ki jöhet be a területükre és kikkel akarnak együtt élni.

Azt is elmondta, hogy Magyarországon Japán az elsőszámú ázsiai befektető, 170 japán cég 35 ezer magyar foglalkoztat, és hat japán céggel között stratégiai megállapodást a kormány.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×