INFORÁDIÓ
2021. október 17. vasárnap
Hedvig

európai bizottság

várhelyi olivér

ursula von der leyen

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j3) megérkezik az Európai Tanács második, pénteki munkaülésére Brüsszelben, Gottfried Péter főtanácsadó, Várhelyi Olivér, a magyar állandó képviselet vezetője és Varga Judit államtitkár társaságában 2019. március 22-én.

Nem lesz portfóliócsere, bővítési biztos lesz Várhelyi Olivér

Infostart

Adina-Ioana Valeant választotta a két román jelölt közül az Európai Bizottság megválasztott elnöke, akit közlekedési biztosnak szán, akárcsak elődjét, a jogi bizottság szűrőjén megbukott Ariana Plumbot. Ez azt is jelenti, hogy nem lesz portfóliócsere, Várhelyi Olivér a korábban Trócsányi Lászlóra bízott bővítés- és szomszédpolitika területért felelhet majd.

A hétfőn bizalmat kapott új, jobbközép bukaresti kormány Ursula von der Leyen kérésére egy férfit és egy nőt nevezett meg, Siegfried Muresan és az ugyancsak néppárti Adina Valean személyében. A Bizottság megválasztott elnöke szerdán mindkettejükkel találkozott és mindkettőjük felkészültségét megfelelőnek találta, de valószínűleg a nemek közötti egyensúly kritériuma miatt végül Valean felé billent a mérleg nyelve - írja a Bruxinfo.

Az 51 éves Adina Valean tapasztalt politikusnak számít, jelenleg az ipari és energiaügyi EP-bizottságot vezeti.

Von der Leyen leendő szóvivői csapatának egyik tagja szerda délben azt hangsúlyozta, hogy a megválasztott elnök mind Románia, mind pedig Nagy-Britannia esetében ragaszkodik egy női és egy férfi jelölthöz. Mint arról az Infostart is beszámolt, Ursula von der Leyen szerdán írt Boris Johnson brit miniszterelnöknek, arra kérve, hogy haladéktalanul nevezze meg London jelöltjét a Európai Bizottságba.

A portál szerint ebből nagy valószínűséggel az is következik, hogy Várhelyi Olivér, a magyar kormány jelöltje megkapja a bővítési és szomszédságpolitikai portfóliót, hacsak nem bukik el az előreláthatóan a jövő héten vagy a rákövetező hét elején tartandó külügyi szakbizottsági meghallgatáson.

Újrakezdődhet a parlamenti procedúra

Az új jelölteknek is végig kell menniük azon az úton, amin a többieknek. Előbb a jogi bizottság a biztosjelöltek által benyújtott vagyonnyilatkozatok fényében dönt arról, hogy sor kerülhet-e a hivatalos szakbizottsági meghallgatásokra. Ami az utóbbiakat illeti, a közlekedési szakbizottság előzetes tervei szerint november 14-én csütörtökön hallgatnák meg a közlekedési biztosjelöltet, azaz Adina Valeant. A külügyi szakbizottság még nem döntött a menetrendről.

A román kételyek eloszlatása után úgy néz ki, hogy még él az esély a végszavazás megtartására a von der Leyen féle Európai Bizottságról november 27-én, ahogy azt az EP tervezi és a december 1-i hivatalba lépésre is - írja a Bruxinfo.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018