eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Sebastian Kurz kancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) listavezetője választási kampányrendezvényt tart Bécsben 2019. szeptember 28-án, az előrehozott parlamenti választásokat megelőző napon.
Nyitókép: MTI/AP/Matthias Schrader

Kurz a Zöldekkel tárgyalt a koalíciós lehetőségekről

Három és fél órás tárgyalást folytatott a kormánykoalíciós kilátásokról az osztrák Zöldek listavezetőjével, Werner Koglerrel Sebastian Kurz, az ausztriai parlamenti választásokon győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke.

Ez volt a két pártelnök első négyszemközti, ismerkedő jellegű megbeszélése.

A Zöldekkel kezdett tárgyalások várhatóan több időt vesznek majd igénybe, mivel ők korábban még nem vettek részt kormányzati munkában, és képviselőik közül többen újak a parlamentben - mondta el a tárgyalásokról nyilatkozva Sebastian Kurz.

Az ÖVP listavezetője leszögezte: a megbeszélések alapján dől majd el, érdemes-e megkezdeni a koalíciós tárgyalásokat, vagy sem. Hangsúlyozta, hogy döntésre egyelőre nem lehet számítani. Kurz szerint ugyanis a programpontok egyeztetése mellett ugyanúgy fontos, vajon a Zöldek szeretnének-e részt venni a kormány munkájában, és érzik-e ennek felelősségét.

Kurz és Werner Kogler elsősorban a jövőbeni tárgyalások ütemtervéről egyezett meg. Szó esett arról is, hogy mely témákat kell érinteni a későbbi megbeszélések során. Sebastian Kurz a szeptember 29-i választásokat követően parlamenti súlyuk sorrendjében kezdte meg a koalíciós tárgyalásokat megelőző egyeztetéseket a pártokkal.

A második helyezett Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) delegációja csütörtökön egyeztetett a néppárttal. A tárgyalások után a párt listavezetője, Pamela Rendi-Wagner bejelentette, hogy az előzetes egyeztetéseket befejezettnek tekinti, és a jövőben már csak a koalíciós tárgyalásokon kíván részt venni.

A harmadik helyezett Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), az ÖVP előző koalíciós partnere jelezte, hogy ellenzéki szerepre készül, ezért a továbbiakban nem folytat tárgyalásokat a néppárttal. A szeptemberi előrehozott parlamenti választásokon negyedik helyezett Zöldek hattagú delegációjával múlt héten kezdte meg a tárgyalásokat a Néppárt küldöttsége. A két párt listavezetője közötti négyszemközti egyeztetések várhatóan pénteken folytatódnak.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×