INFORÁDIÓ 
2020. június 4. csütörtök
Bulcsú

ausztria

sebastian kurz

osztrák néppárt

zöldek

Sebastian Kurz kancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) listavezetője választási kampányrendezvényt tart Bécsben 2019. szeptember 28-án, az előrehozott parlamenti választásokat megelőző napon.

Kurz a Zöldekkel tárgyalt a koalíciós lehetőségekről

Infostart / MTI

Három és fél órás tárgyalást folytatott a kormánykoalíciós kilátásokról az osztrák Zöldek listavezetőjével, Werner Koglerrel Sebastian Kurz, az ausztriai parlamenti választásokon győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke.

Ez volt a két pártelnök első négyszemközti, ismerkedő jellegű megbeszélése.

A Zöldekkel kezdett tárgyalások várhatóan több időt vesznek majd igénybe, mivel ők korábban még nem vettek részt kormányzati munkában, és képviselőik közül többen újak a parlamentben - mondta el a tárgyalásokról nyilatkozva Sebastian Kurz.

Az ÖVP listavezetője leszögezte: a megbeszélések alapján dől majd el, érdemes-e megkezdeni a koalíciós tárgyalásokat, vagy sem. Hangsúlyozta, hogy döntésre egyelőre nem lehet számítani. Kurz szerint ugyanis a programpontok egyeztetése mellett ugyanúgy fontos, vajon a Zöldek szeretnének-e részt venni a kormány munkájában, és érzik-e ennek felelősségét.

Kurz és Werner Kogler elsősorban a jövőbeni tárgyalások ütemtervéről egyezett meg. Szó esett arról is, hogy mely témákat kell érinteni a későbbi megbeszélések során. Sebastian Kurz a szeptember 29-i választásokat követően parlamenti súlyuk sorrendjében kezdte meg a koalíciós tárgyalásokat megelőző egyeztetéseket a pártokkal.

A második helyezett Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) delegációja csütörtökön egyeztetett a néppárttal. A tárgyalások után a párt listavezetője, Pamela Rendi-Wagner bejelentette, hogy az előzetes egyeztetéseket befejezettnek tekinti, és a jövőben már csak a koalíciós tárgyalásokon kíván részt venni.

A harmadik helyezett Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), az ÖVP előző koalíciós partnere jelezte, hogy ellenzéki szerepre készül, ezért a továbbiakban nem folytat tárgyalásokat a néppárttal. A szeptemberi előrehozott parlamenti választásokon negyedik helyezett Zöldek hattagú delegációjával múlt héten kezdte meg a tárgyalásokat a Néppárt küldöttsége. A két párt listavezetője közötti négyszemközti egyeztetések várhatóan pénteken folytatódnak.

Nyitókép: MTI/AP/Matthias Schrader
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018