eur:
394.22
usd:
368.87
bux:
65664.79
2024. április 23. kedd Béla
Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár, a kormánykoalícióban részt vevő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke sajtóértekezletet tart a közszolgálati és sportminisztérium bécsi épületében 2019. május 18-án. Strache az előző estén kirobbant korrupciós botrány miatt bejelentette, hogy lemond az alkancellári és a pártelnöki tisztségről. A 49 éves politikus Norbert Hofer közlekedési, innovációs és technológiai minisztert javasolta az alkancellári posztra.
Nyitókép: MTI/EPA/Florian Wieser

Újabb fordulat Heinz-Christian Strache ügyében

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) felfüggesztette korábbi elnökének párttagságát.

Norbert Hofer az FPÖ jelenlegi elnöke a párt elnökségének csaknem hétórás ülését követően kijelentette, hogy amennyiben a Strache elleni, az általa elkövetett pénzügyi visszaélésekre vonatkozó vádak bizonyságot nyernek, a későbbiekben az FPÖ-ből történő kizárása is lehetséges.

Heinz-Christian Strache 14 éven keresztül vezette a radikális jobboldali FPÖ-t, és elnöksége alatt vált az eleinte kevés támogatóval bíró formáció jelentős politikai erővé Ausztriában. Az FPÖ 2008 óta egyszer sem szerzett 17 százaléknál kevesebbet országos parlamenti választásokon, múlt vasárnap, az előrehozott választásokon viszont csak a szavazók 16,7 százaléka voksolt a Szabadságpártra, amely így a harmadik helyen végzett a győztes Néppárt és a második helyre befutó Osztrák Szociáldemokrata Párt mögött.

A kormányválság,amely miatt előrehozott választásokat kellett tartani Ausztruiában, május 17-én robbant ki, miután két német lap nyilvánosságra hozott egy, az akkori alkancellárt, Heinz-Christian Strachét és Johann Gudenust, az FPÖ azóta szintén lemondott frakcióvezetőjét súlyosan kompromittáló videofelvételt. Strache az Ibizán készült rejtett kamerás felvételen magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó nővel tárgyalt, akinek párt- és médiatámogatásért cserébe zsíros állami megbízásokat ígért. Strache lemondásra kényszerült.

Ezt követően a Néppárt és a Szabadságpárt koalíciója felbomlott. Sebastian Kurz kancellár és Alexander Van der Bellen elnök kihirdették az előrehozott választást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Jön a költségvetési hiány miatti uniós felkérdezés, Magyarország ellen is eljárás indulhat

Jön a költségvetési hiány miatti uniós felkérdezés, Magyarország ellen is eljárás indulhat

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós költségvetési szabályok frissítését, amelynek célja, hogy azok világosabbá, beruházásbarátabbá és az egyes országok helyzetéhez jobban igazodóvá váljanak. Az új szabályok középpontjában a kormányok beruházási képességének védelme, a hitelesség biztosítása a hiány- és adósságcsökkentési mechanizmusok révén, nagyobb mozgástér biztosítása, valamint a párbeszéd és a felelősségvállalás javítása áll. A stabilitási és növekedési paktum reformja miatt már idén elindulhat a túlzottdeficit-eljárás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×