INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 6. csütörtök
Berta, Bettina

srí lanka

merénylet

gyanúsított

terrorizmus

Katonák a kordonnal lezárt Szent Antal tempomnál Srí Lanka fővárosában 2019. április 21-én, miután három templomot és három szállodát ért robbantásos támadás húsvétvasárnap Colombóban. A merényletekben legkevesebb 50 ember meghalt, és 300-an megsebesültek.

Rendőrkézen a húsvétvasárnapi Srí Lanka-i merényletek egyik gyanúsítottja

Infostart / MTI

A 29 éves Srí Lanka-i férfit négy másik gyanúsítottal együtt egy meg nem nevezett közép-keleti országban fogta el az Interpol.

A féfit az Interpol feltette a legmagasabb szintű nemzetközi riasztást jelentő, úgynevezett vörös körözési listára. Colombói rendőrségi források szerint az öt férfit a szaúd-arábiai Dzsiddában vették őrizetbe.

Az április 21-én több Srí Lanka-i templom és szálloda ellen elkövetett pokolgépes támadokban 258 ember halt meg és közel 500-an sebesültek meg Colombóban és a fővárostól nem messze található Negombóban. A merényletek elkövetését az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára. A Srí Lanka-i hatóságok két helyi iszlamista csoportot, a Nemzeti Tauhíd Dzsamaátot és a Dzsamatei Millatu Ibrahimot gyanúsítják a támadások végrehajtásával.

Az egyik fő gyanúsított elfogása és kiadatása a nyomozás fontos szakaszát jelenti - közölte Jürgen Stock, az Interpol főtitkára. Közvetlenül a merényletek után a lyoni székhelyű rendőri szervezet szakértőket küldött a helyi hatóságok segítésére, akik május 22-ig tartózkodtak a helyszínen.

A csapat tagjai között voltak terrorelhárítási, robbanószerek ismeretében, illetve az áldozatok azonosításában jártas szakértők is. Közreműködésükkel össze tudták vetni a helyszínen gyűjtött és az Interpol adatbázisában tárolt információkat.

A Srí Lanka-i hatóságok májusban jelentették be, hogy elfogtak két gyanúsítottat Katarban, illetve Szaúd-Arábiában. Összesen több mint kétezer embert vettek őrizetbe a támadásokkal kapcsolatban. A bíróságok óvadék ellenében sokukat elengedték, 634-en továbbra is őrizetben vannak.

Nyitókép: MTI/AP/Eranga Jayawardena
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018