eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Szent Sebestyén-templom megrongálódott belseje Srí Lanka fővárosában, ahol robbantásos merényleteket követtek el templomok és szállodák ellen 2019. április 21-én, húsvétvasárnap. A merényletekben elhunytak száma 207-re emelkedett, és több mint 450-en megsebesültek.
Nyitókép: MTI/EPA

A britek is nyomoznak a Srí Lanka-i merénylet miatt

Már a brit szolgálatok is nyomoznak a Srí Lanka-i véres merényletek ügyében. Kiderült, hogy a vélt elkövetők egyike a szigetországban tanult. Közben felmerült a kényes kérdés: mi hajthatta a jobbára gazdag családból származó merénylőket a több száz ember halálát okozó borzalmas tettre?

A dél-nyugat londoni Kingston Egyetemen folytatott mérnöki tanulmányokat 2006-ban Abdul Mohamed, a több mint 350 halottat követelő, sokkoló Srí Lanka-i robbantássorozat egyik öngyilkos merénylője. Brit terrorelhárítási nyomozók szerint a férfi ez időben a brit fővárosban élt, és most azután kutatnak, hogy kiépített-e kapcsolatokat szélsőségesekkel ott tartózkodása idején.

Mohamed később Ausztráliában folytatta tanulmányait. Akkor került a figyelem középpontjába, amikor szerdán Ruvan Vidzsevardene védelmi miniszter megemlítette, hogy az egyik robbantó Angliában és Ausztráliában tanult. Ami különösen kellemetlen kérdéseket vet fel a miniszter szerint, az az, hogy az összeesküvők jobbára gazdag, közép- vagy felső-középosztálybeli családokból származtak.

„Tanultak voltak, anyagi értelemben függetlenek és stabil volt a helyzetük, és ez aggasztó”

– mondta.

Két robbantó egy fivérpár volt: apjukat, egy gazdag fűszerkereskedőt és a helyi vállalkozói közösség oszlopos tagját csütörtökön őrizetbe vették. A testvére közül a 33 éves Isaf Ibrahim mérsékeltebbnek tűnt és egy rézgyártó üzem tulajdonosa volt.

Feltételezések szerint ő robbantott az exkluzív Shangri-La szállóban. A rendőrség később a család házához hajtott a beszámoló szerint a radikálisabbként ismert fiatalabb testvér, Ilhan felrobbantotta a nála lévő pokolgépet,

megölve ezzel magát, a feleségét és három gyereküket.

Ennek ellentmondott néhány médiajelentés, amelyek szerint ő robbantott a Cinnamon Grand Hotelben és felesége volt a hatóságok által emlegetett női robbantó.

Csütörtökig a Srí Lanka-i hatóságok hivatalosan nem adták ki a támadók neveit, de néhány gyanúsított személyazonossága kiszivárgott a médiához. Bár egy illetékes a héten azt mondta, hogy egy jobboldali szélsőségesnek egy új-zélandi mecsetben elkövetett vérengzésére volt válasz a húsvéti terror Srí Lankán, egy katonai vezető szerint több éven át tarthatott a tervezés.

A három város több templomában és szállodájában elkövetett vérengzést az Irakban és Szíriában területétől megfosztott Iszlám Állam nevű szervezet vállalta magára, de kérdés: valóban lehetett-e befolyása a többségében Srí Lanka-i születésű elkövetőkre, ahol korábban nem volt nyoma az iszlámista gyökerű erőszaknak, sőt a buddhista többség radiális tagjai követtek el inkább támadásokat? 2009-től például radikális buddhista szerzetesek támadtak mecseteket és keresztény templomokat vagy az általuk feltüzelt fiatalok gyújtogattak és öltek meg embereket.

Egyes elemzők szerint a Srí Lanka-i vezetés egymással rivalizáló csoportjai azért sem vették észre a jeleket, mert

még mindig a tíz éve véget ért véres polgárháború hatásaival voltak elfoglalva.

A 30 éven át tartó konfliktusban az állam a világ egyik legjobban szervezett terrorcsoportjával, az etnikai alapon létrejött Tamil Tigrisekkel állt szemben és még mindig erre a potenciális fenyegetésre figyeltek - mondta Alan Keenan, a Nemzetközi Válságcsoport Srí Lanka elemzője, aki szerint közben nem sok jele volt, hogy a dzsihadista ideológia megvetette volna a lábát a helyi muszlim közösségben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×