eur:
393.5
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Saját pártjában ütközött példátlan ellenállásba Donald Trump

Kiverte a biztosítékot a Mexikóval szemben kivetni tervezett drasztikus vám - nagy különbség van az amerikai elnök és pártja véleménye között.

Példátlanul nagy ellenállást váltott ki washingtoni republikánus szenátorokból kedden, hogy Donald Trump amerikai elnök Mexikóval szembeni importvám bevezetését jelentette be. Trump az intézkedéssel az Egyesült Államokba tartó illegális bevándorlás megfékezésére akarja rákényszeríteni Mexikót.

Egyelőre azonban nem lehet tudni, hogy van-e annyi ellenző szavazat a szenátusban, amennyivel meg lehet akadályozni az intézkedés bevezetését.

Ha meg is szavaznak egy ilyen határozatot, az elnök megvétózhatja.

Azt írta a Twitteren: oktalanság volna megpróbálniuk megszavazni. A nagy-britanniai látogatáson tartózkodó Trump keddi londoni sajtótájékoztatóján azt mondta: valószínűbbnek tartja, hogy meglépi az intézkedést, mint azt, hogy nem.

Közben Washingtonban minden fél - az ellenálló szenátorok és a Fehér Ház tisztségviselőivel az amerikai fővárosban tárgyaló mexikói küldöttség is - abban reménykedett, hogy sikerül olyan megállapodást kötni, amelynek eredményeképpen az elnök eláll a tervétől. A mexikói vezetés is nyugtalan, de optimista afelől, hogy lesz megállapodás.

A Mexikóval szembeni importvám kérdése az AP amerikai hírügynökség szerint rávilágít arra, hogy milyen alapvető különbség van az elnök és pártja értékszemlélete között.

Trump arra használja a vámot, hogy elérje, amit akar - ez esetben rákényszeríteni Mexikót az illegális migrációval szembeni szigorúbb fellépésre -, a republikánusok számára azonban az importvám nem egyéb, mint az amerikaiakat sújtó adó, ezért vehemensen ellenzik, unortodox megoldásnak tartják. Attól félnek, hogy az importvám áremelkedést idéz elő az Egyesült Államokban, ami árt a gazdaságnak, sok amerikai megélhetését veszélybe sodorja, és aláássa a készülő új kanadai-amerikai-mexikói kereskedelmi megállapodást, amely majd a három ország szabadkereskedelmi megállapodásának helyébe lép.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×