INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 20. vasárnap
Friderika

baleset

hajó

velence

Nekiment egy turistahajónak egy óceánjáró Velencében

Nekiment egy turistahajónak egy óceánjáró Velencében

Infostart

Az Opera nevű hatalmas óceánjáró vasárnap reggel érkezett Velence kikötőjébe, és valamiért nem tudott megállni - a kapitány csak a dudát tudta nyomni, mialatt óriási tömegével megállíthatatlanul nyomult a másik hajó és a part felé.

Az MSC Opera óceánjárót két vontatóhajó húzta vasárnap reggel a Giudecca csatornában, ám egy meghibásodás miatt (ennek okáról később a vontatóhajós cég számolt be) a hajó elszabadult, és nyolc óra körül nekiütközött a kikötőben álló River Countless nevű turistahajónak. Ezen 130-an voltak, az ütközéskor néhányan a vízbe estek.

A mentőegységek öt könnyebb sérültről számoltak be, közülük egy az óceánjárón szenvedett kisebb balesetet.

A balesetet még úgy sem sikerült elkerülni, hogy az Opera kapitánya tíz perce dudált, mire a parthoz ért volna. A kikötőöböl tele volt hajókkal, mert most rendezik a "Marriage to the sea" nevű hagyományos velencei ünnepséget - írta a La Repubblica.

Az MSC hajótársaság közleményében hangsúlyozta: már tart a vizsgálat, ami megállapítja, milyen hiba vezetett a sajnálatos eseményhez. Mindenben együttműködnek a helyi hatóságokkal - hangsúlyozták.

Az óceánjárót vontató hajókat üzemeltető társaság vezetője, Davide Calderan közölte: a hajó kapitánya motorhibáról számolt be, a motor ráadásul sebességben vált irányíthatatlanná.

A két vontatóhajó megpróbálta megállítani az óriást, de a vontatókábel elszakadt

- tette hozzá.

Újabb érv a kitiltás mellett

Számos szervezet tiltakozik az ellen, hogy az óriási óceánjárók bemehessenek Velencébe - a vasárnapi eset nyomán még hevesebb lett az amúgy is épp aktuális vita. Az UNESCO ugyanis nemrég pozitívan nyilatkozott az óceánjárók bennmaradásának egyik tervéről.

A vasárnapi incidens után Danilo Toninelli infrasturktúráért és közlekedésért felelős miniszter azt írta a Twitteren, hogy most már végképp bebizonyosodott, hogy az óriáshajókat ki kell tiltani a Giudecca csatornából.

Hozzátette: sokéves halogatás után mostanra közel vannak egy olyan megállapodáshoz, amely megvédi a csatornát, Velence városát és a turizmusát is.

Velence polgármestere, Luigi Brugnaro a Vittorio Emanuele csatorna megnyitását sürgette, hogy velencei kikötő azon az úton is elérhető legyen.

Nyitókép: Twitter
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018