eur:
394.95
usd:
363.23
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Az Európai Parlament (EP) plenáris ülése Strasbourgban 2019. március 26-án. A testület 410:192 arányban megszavazta az évenkénti kétszeri óraátállítás gyakorlatának 2021-es megszüntetését. A határozat értelmében azok az uniós országok, amelyek a nyári időszámítás megtartása mellett döntenek, 2021 márciusában állítanák át utoljára az órát, a téli időszámítást preferálók pedig 2021 októberében. Az EP-nek a kérdésben meg kell állapodnia a tagállami kormányokat tömörítő Európai Tanáccsal.
Nyitókép: MTI/EPA/Patrick Seeger

Vezet a Néppárt és a Fidesz - itt a legújabb mandátumbecslés

Az Európai Néppárté lehet a legnagyobb frakció az új Európai Parlamentben - derült ki a mandátumbecslésből. A magyar pártok között a Fidesz-KDNP toronymagasan vezet, a Momentum is mandátumhoz jutna, míg az LMP nem.

Az Európai Parlament nyilvánosságra hozta a 2019. április 15-ig a tagállamokban bemutatott közvélemény-kutatásokon alapuló új előrejelzését arról, hogy hogyan nézhet majd ki a Parlament összetétele a következő, kilencedik ciklusban. Az adatok helyi, országos közvélemény-kutató intézetek megbízható felmérésein alapulnak, amelyeket a Parlament felkérésére a Kantar Public összesített.

  • A néppárt 180 mandátumra számíthat,
  • a második helyezett szociáldemokraták 149-re,
  • a liberálisok 76-ra.
  • Az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) 66 képviselővel lehet jelen az EP-ben,
  • a Szabadság és Nemzetek Európája (ENF) 62-vel,
  • a Zöldek pedig 57-tel.

A pártokat abban az esetben sorolták be képviselőcsoportba, ha a képviselőcsoport már létezik vagy ha a párt a képviselőcsoportba tartozó európai politikai párt tagja. A szándékaikat eddig nem közlő új politikai pártok és mozgalmak az „Egyéb” kategóriában szerepelnek.

A mandátumbecslés 28 tagállamra és 751 EP-képviselőre vonatkozik, tagországonként az eredeti (jelenleg érvényes) mandátumszámokkal. A politikai csoportokra vonatkozó trend-előrejelzések ennek fényében visszamenőleg is átszámolásra kerültek az összehasonlíthatóság érdekében.

Magyarországon a legutóbbi felmérés adatai szerint a Fidesz-KDNP 13 mandátumot szerezhet.

A Jobbik és az MSZP-Párbeszéd három-három helyet szerezhet meg, a DK egyet, ahogy a Momentum is. Nem jutna viszont be az LMP.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×