eur:
393.7
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Az Európai Parlament (EP) plenáris ülése Strasbourgban 2019. március 26-án. A testület 410:192 arányban megszavazta az évenkénti kétszeri óraátállítás gyakorlatának 2021-es megszüntetését. A határozat értelmében azok az uniós országok, amelyek a nyári időszámítás megtartása mellett döntenek, 2021 márciusában állítanák át utoljára az órát, a téli időszámítást preferálók pedig 2021 októberében. Az EP-nek a kérdésben meg kell állapodnia a tagállami kormányokat tömörítő Európai Tanáccsal.
Nyitókép: MTI/EPA/Patrick Seeger

Vezet a Néppárt és a Fidesz - itt a legújabb mandátumbecslés

Az Európai Néppárté lehet a legnagyobb frakció az új Európai Parlamentben - derült ki a mandátumbecslésből. A magyar pártok között a Fidesz-KDNP toronymagasan vezet, a Momentum is mandátumhoz jutna, míg az LMP nem.

Az Európai Parlament nyilvánosságra hozta a 2019. április 15-ig a tagállamokban bemutatott közvélemény-kutatásokon alapuló új előrejelzését arról, hogy hogyan nézhet majd ki a Parlament összetétele a következő, kilencedik ciklusban. Az adatok helyi, országos közvélemény-kutató intézetek megbízható felmérésein alapulnak, amelyeket a Parlament felkérésére a Kantar Public összesített.

  • A néppárt 180 mandátumra számíthat,
  • a második helyezett szociáldemokraták 149-re,
  • a liberálisok 76-ra.
  • Az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) 66 képviselővel lehet jelen az EP-ben,
  • a Szabadság és Nemzetek Európája (ENF) 62-vel,
  • a Zöldek pedig 57-tel.

A pártokat abban az esetben sorolták be képviselőcsoportba, ha a képviselőcsoport már létezik vagy ha a párt a képviselőcsoportba tartozó európai politikai párt tagja. A szándékaikat eddig nem közlő új politikai pártok és mozgalmak az „Egyéb” kategóriában szerepelnek.

A mandátumbecslés 28 tagállamra és 751 EP-képviselőre vonatkozik, tagországonként az eredeti (jelenleg érvényes) mandátumszámokkal. A politikai csoportokra vonatkozó trend-előrejelzések ennek fényében visszamenőleg is átszámolásra kerültek az összehasonlíthatóság érdekében.

Magyarországon a legutóbbi felmérés adatai szerint a Fidesz-KDNP 13 mandátumot szerezhet.

A Jobbik és az MSZP-Párbeszéd három-három helyet szerezhet meg, a DK egyet, ahogy a Momentum is. Nem jutna viszont be az LMP.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×