INFORÁDIÓ 
2019. szeptember 17. kedd
Zsófia

ep-választás

európai bizottság

manfred weber

angela merkel

fóris györgy

Buenos Aires, 2018. december 1. Angela Merkel német kancellár a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 csúcstalálkozójának plenáris ülésén Buenos Airesben 2018. december 1-jén. MTI/EPA/G20 Sajtóirodája

Angela Merkel is lehet Manfred Weber kihívója

Az év hátralévő részében szinte az összes fontos uniós vezetői poszton változás lesz. A Bruxinfo brüsszeli irodájának igazgatója elképzelhetőnek tartja, hogy Manfred Weber csak az Európai Néppártnak tartja fenn a helyet a bizottság elnöki posztjára.

A szakértő hangsúlyozta: sem pártcsoport, sem nemzetség nem tud egyik tisztséggel sem diktáló helyzetbe kerülni, legfeljebb jobb alkupozícióba. Ha csak a lengyelek nem tudnak valamilyen választólistáról ugrásszerűen megjelenni, a kelet-európaiak nem számíthatnak hozzáférésre.

Fóris György az InfoRádiónak azt mondta, nem tekinti biztosnak, hogy az Európai Bizottság elnöke Manfred Weber lesz. Mint mondta, valószínűleg a Néppártté lesz a pozíció, ahol jelenleg Weber az esélyes,

ha azonban felmerül egy fajsúlyosabb néppárti jelölt – egy ideje például pedzegetik Angela Merkelt –, akkor lecserélhetik a szintén német Webert.

Michel Barnier is esélyes lehet a tisztségre, kérdés azonban, hogy brexit-főtárgyalóként mennyire lesz akadályoztatva a nyáron – vélekedett a Bruxinfo brüsszeli irodájának igazgatója, hozzátéve: nem biztos, hogy a francia elnök, Emmanuel Macron támogatná. Ráadásul Barnier jóval idősebb, mint Juncker volt a megválasztásakor, mostanában pedig szempont a generációváltás és a fiatalítás.

Fóris György szerint arra is van lehetőség, hogy az Európai Parlamentben összeáll egy Néppártot felülírni tudó koalíció, ami egy alternatív jelöltet támogat, például a liberális Margrethe Vestager dán versenyügyi biztost.

Nyitókép: MTI/EPA/G20 Sajtóirodája

Kapcsolódó hang

Angela Merkel is lehet Manfred Weber kihívója
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018