eur:
394.2
usd:
365.02
bux:
65570.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke beszél a párt kolozsvári kongresszusán 2019. február 23-án. A küldöttek  újraválasztották Kelemen Hunort a szövetség elnökévé.
Nyitókép: Biró István

Az RMDSZ nem szavazza meg a bukaresti kormány átalakítását

Az RMDSZ nem szavaz bizalmat egy újabb PSD-ALDE kormánynak a bukaresti parlamentben, ha csak azért szervezik át a kormányt, hogy a minisztercseréknél megkerüljék Klaus Iohannis államfőt - szögezte le a francia közszolgálati rádió (RFI) román adásában Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

A szövetségi elnök hozzátette: a 2016-os parlamenti választások óta a szociálliberális koalíció három kormányának - a Sorin Grindeanu, a Mihai Tudose és a jelenlegi, Viorica Dancila vezette kabinetnek - is bizalmat szavazott a magyar szövetség, de ezúttal hagyni fogják, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) bebizonyítsa: az RMDSZ nélkül is többséggel rendelkezik-e a parlamentben.

"Ha bebizonyítják, hogy ennek a koalíciónak megvan a parlamenti többsége, talán nekünk is sikerül leállítani azokat a teljesen megalapozatlan vádakat, amelyek szerint a PSD-ALDE kormányt mi tartjuk életben és mindenfélével zsaroljuk őket, ez ugyanis egyszerűen nem igaz" - mondta Kelemen Hunor.

Hozzátette: az ellen nem lenne kifogása, hogy a miniszterelnök átszervezze a kormányát, amikor ez indokolt, de

az nem elfogadható érv, hogy azért tegye ezt, mert így az államfő nem szólhat bele a minisztercserékbe.

Kelemen Hunor szerint a kormány átszervezése sem iktatja ki a játszmából a jobboldali elnököt. Bár elismerte, hogy ilyesmire nem volt még példa, de az RMDSZ-elnök szerint Ioahannis akkor is elutasíthatja egy-egy általa kifogásolt miniszter kinevezését, ha egyébként az átszervezett kormány egészének már bizalmat szavazott a parlament.

A 30 törvényhozóval rendelkező RMDSZ nem tagja a kormánynak, de két és fél éve parlamenti együttműködési megállapodást kötött a kormánykoalícióval az előre egyeztetett törvénytervezetek kölcsönös támogatásáról és többnyire együtt szavaz a kormányoldallal.

A választások óta a PSD több törvényhozót veszített, mint ahányan átigazoltak hozzá, és a PSD-ALDE koalíciónak már csak szűkös többsége maradt a törvényhozásban. A szenátus és képviselőház honlapján szereplő adatok szerint a kormánykoalíciónak jelenleg 240 képviselője és szenátora van, míg egy új kormány beiktatásához (vagy a tisztségben lévő megbuktatásához) 233 voksra van szükség. A mindenkori kormányt legtöbbször támogató nem magyar kisebbségi frakciónak 17 képviselője van.

A PSD végrehajtó bizottsága szerdai ülésén döntött arról, hogy lecseréli három miniszterét, de arra is felkészült, hogy Iohannis ismét hónapokig tartó politikai csatározássá próbálja változtatni a kormányátalakítást. Ha az elnök jövő hét közepéig nem nevezi ki az új minisztereket, Viorica Dancila miniszterelnök csütörtökön várhatóan bizalmi szavazást kér a parlamenttől egy megújított szerkezetű és összetételű kormány számára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Korrigál a forint

Korrigál a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×