eur:
393.19
usd:
367.91
bux:
66158.65
2024. április 24. szerda György
Julbach, 2015. október 6.Szíriai bevándorlók egy Németország jelentésű felirattal ellátott, rögtönzött útjelző tábla mellett mennek el a dél-németországi Julbachban, az osztrák határ közelében 2015. október 6-án. (MTI/EPA/Armin Weigel)
Nyitókép: MTI/EPA/Armin Weigel

Lesújtó adatok a németországi magyarokról

Több magyar született 2018-ban Németországban, mint jó néhány magyar megyében.

Tovább emelkedett a Németországban élő magyarok száma, így 2018 végén meghaladta a 210 ezer főt - derül ki a német statisztikai hivatal (Destatis) hétfőn közölt adataiból. Több mint ötezer fős növekedést tapasztaltak 2017-hez képest, ezzel már több mint 212 ezer honfitársunk él hivatalosan a németeknél. Így az ország továbbra is a magyarok legnagyobb "felvevőpiaca" a kontinensen - írja összeállításában a Portfolio.

2005 óta folyamatosan nő a Németországban regisztrált magyarok száma, de a 2018-asnál kisebb ütemet utoljára 2010-ben, a német munkaerőpiac megnyitása előtti évben láthattunk. A Németországba való elvándorlás 2012-13-ban tetőzhetett, aki akart, az valószínűleg a piacnyitás utáni évekbe útra kelt, akkor évi 25-30 ezres növekedést mutatott a magyarok száma.

Nagyjából másfélszer annyi férfi él az országban, mint nő, az átlagéletkoruk pedig a férfiak esetében 37,5 év, a nőknél pedig 35,5 év. Tavaly 1860 magyar gyermek született Németországban. Ez 2007 óta a legmagasabb érték, és jelentősen, több mint háromszázzal meghaladja a 2017-es adatot.

Németországban több gyermek születhetett, mint néhány magyar megyében. Itthon 2017-ben Tolna és Nógrád megyékben kevesebb mint kétezer gyermek született, és alig haladta meg a kétezret Vas és Zala megye adata. Magyarországon 2018-ban tovább csökkent a születésszám, az is lehet, hogy négy magyar megyét is megelőzött a német adat.

A német hivatal adatai szerint 2018 végén majdnem kilencezer úgynevezett második generációs magyar migráns élt az országban, aki már ott is született.

A Destatis adataiból az is kiderül, hogy a növekedés jelentős lassulása mögött minkét oldalról állnak okok: egyrészt egyre kevesebb az első alkalommal kivándorló magyar (28 ezer), másrészt egyre többen térhetnek haza, vagy legalábbis hagyják el az országot (24 ezer).

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 09:50
×
×
×
×