INFORÁDIÓ 
2019. december 15. vasárnap
Valér

frontex

migráció

eu

bevándorlás

Földközi-tenger, 2018. június 12.Az SOS Méditerranée civil szervezet felvétele migránsokról a szervezet Aquarius nevű mentőhajóján, a Földközi-tengeren 2018. június 12-én. Az Aquariuson tartózkodó 629 bevándorlót olasz hajók segítségével a dél-spanyolországi Valenciába szállítják, ahol az előző napon engedélyezte a kikötést a spanyol kormány, miután Málta és Olaszország is megtagadta, hogy partra szálljanak a területükön. A mentőhajó három nappal korábban vette fedélzetére az embereket a líbiai partok közelében. (MTI/EPA/SOS Méditerranée/Kenny Karpov)

Változás az Európát érintő migrációs folyamatokban

Infostart / MTI

Az EU part- és határvédelmi ügynöksége szerint összességében egy év alatt 13 százalékkal csökkent a regisztráltak száma, viszont a nyugat-balkáni vonalon megint egyre többen jönnek - főként afgánok.

Tovább csökkent márciusban az illegálisan Európába érkező bevándorlók száma az előző havi adatokhoz képest - írta szerdán közzétett jelentésében az Európai Unió part- és határvédelmi ügynöksége (Frontex).

A friss értékelés szerint januárban 4600-an érkeztek a négy fő migrációs útvonalon keresztül az EU-ba, ez

7 százalékos csökkenést jelent a februári adatokhoz képest. Az év első három hónapjában regisztráltak száma összesen 17 900 volt, 13 százalékkal kevesebb, mint tavaly.

Az olaszországi visszaesés miatt már jó ideje Spanyolország volt a legfőbb belépési pont, azonban mostanában ott is jelentősen bezuhant az érkezők száma, így most a kelet-mediterrán útvonal lépett elő az első helyre. Görögországban nagyjából 3000 embert jegyeztek fel a hatóságok, 10 százalékkal többet, mint egy hónappal korábban, idén eddig összesen 9000-et. Legnagyobb csoportjukat az afgánok és a törökök tették ki, előbbiek jellemzően a tengeren, utóbbiak a szárazföldön keresztül érkeznek.

A nyugat-balkáni útvonalon csaknem 650 bevándorlót regisztráltak márciusban, a negyedéves 2300-as adat pedig 81 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőttinél.

Legtöbbje az érkezőknek afgán volt.

A spanyolországi illegális határátlépések száma márciusban felére csökkent, mintegy 450-re. Az év első három hónapjában az erős januári számok miatt összesen azonban 5450 volt az érkezők száma, 54 százalékkal több, mint 2018-ban. A migránsok között legtöbben továbbra a marokkói állampolgárok voltak.

Olaszországban a februárban regisztrált, kilencéves rekordalacsony számok után valamelyest ugyan nőtt a bevándorlók száma, de így is csak 225 volt. 2019 első negyedévében összesen 480 érkezőt jegyeztek fel az olasz partokon - többségük tunéziai és algériai - , ami 92 százalékos csökkenés a tavalyi adatokhoz képest.

Nyitókép: KENNY KARPOV
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018