eur:
394.42
usd:
365.17
bux:
65543.59
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Naruhito japán koronaherceg a 8. Víz Világfórum megnyitóján Brazíliavárosban, a külügyminisztérium előadótermében 2018. március 19-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Népszerű közszereplő Japán leendő császára

Heteken belül trónra lép Japán új császára. Naruhito uralkodásának korszaka a Reiva (szépeséges harmónia) nevet kapja. Az InfoRádió által megkérdezett külpolitikai újságíró szerint szimbolikus ugyan a császár szerepe, de befolyással lehet a japán politikára.

Nem példa nélküli, de nagyon ritka, hogy egy császár lemondjon a japán trónról, a szokás szerint ugyanis a halálukig őrzik a pozíciót;

Akihito császár részben idős korára, részben egészségügyi állapotára hivatkozva mondott le

a trónról - mondta el az InfoRádióban Buzna Viktor, a Magyar Nemzet külpolitikai újságírója.

Az utód Naruhito koronaherceg, Akihito legidősebb fia, aki népszerű közszereplő, 26-28 éves kora óta látja el a koronahercegi teendőket. "Most 59 éves, a japán emberek örülhetnek a trónra lépésének" - tette hozzá Buzna Viktor.

Az új korszak nevét (Reiva: szépséges harmónia) már be is jelentette a kormány egy bizottság döntése alapján.

"Érdekes kérdés, hogy mit is jelent a Reiva-kor; két klasszikus kínai hírességből, a japán kiejtésben a rei, illetve a va írásjegyekből tevődik össze."

Buzna Viktor szerint mindig érdekes kérdés, hogy mennyire hat a közügyekre, ha egy új császár fogadja el a trónt.

"A hivatalos magyarázat az, hogy semennyire,

a japán császárnak nincs politikai hatalma.

Ugyanakkor a személye befolyásos, a közvélemény, a sajtó nagyon érzékeny a kijelentéseire, megnyilvánulásaira. Ennek megfelelően hatást is gyakorol a japán belpolitikára, a kormány tevékenységére" - árulta el a szakíró, aki szerint leginkább a kultusz szó, amit használni lehet a japán császárság intézményére. "Olyannyira, hogy korábban isteni eredetről szóló kultusz volt az intézmény, transzcendens isteni szereppel társult; Hirohito, Akihito apja mondott le a kultuszról a második világháború után" - ecsetelte Buzna Viktor.

A diplomáciában annál több szerepe van a császárnak, hagyományosan nagyon sokat utazik, felesége esetében a belföldi protokolláris szerep is nagyon jelentős. Például a fukusimai katasztrófa idején is a császárné volt jelen, hogy bátorítsa, támogassa a bajba jutottakat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Korrigál a forint

Korrigál a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×