eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Tokió, 2018. augusztus 15.Akihito japán császár (j) és Micsiko császárné fejet hajt az oltár előtt a tokiói Nippon Budokan csarnokban, ahol megemlékezést tartanak a II. világháború során elhunyt japán katonák és polgári személyek emlékére Japán háborús kapitulációjának 73. évfordulóján. Japán 1945. augusztus 15-én jelentette be, hogy feltétel nélkül leteszi a fegyvert az Egyesült Államok előtt. A fegyverszüneti egyezményt szeptember 2-án írták alá az amerikai Missouri hadihajón. (MTI/EPA/Ota Kijosi)
Nyitókép: MTI/EPA/Ota Kijosi

Hatalmas tömeg hallgatta a japán császár utolsó újévi beszédét

Békét és boldogságot kért népének és a világnak utolsó újévi beszédében szerdán Akihito japán császár, aki az ázsiai szigetország modern kori történetében példátlan módon hamarosan lemond trónjáról.

Az uralkodó a tokiói császári palota erkélyéről üdvözölte a 140 ezer fős tömeget. Tavaly 127 ezren gyűltek össze a japán főváros szívében lévő palotánál, amelynek közelébe évente mindössze kétszer, újév alkalmából január 2-án és Akihito december 23-i születésnapján engedik az alattvalókat.

"Az új év kezdetén békéért és az emberek boldogságáért imádkozom" Japánban és a világon

- mondta családtagjai jelenlétében a 85 éves Akihito, hozzátéve, reméli, hogy az idei jó év lesz a lehető legtöbb ember számára.

A császár a tervek szerint április 30-án mond le, erről szóló szándékát - korára és egészségi állapotára hivatkozva - 2016 augusztusában jelentette be. Ez lesz hozzávetőleg kétszáz éve az első alkalom, hogy egy uralkodó leköszön a krizantémtrónról. Helyét fia, Naruhito herceg veszi át május 1-jén.

Akihito 1989. január 8-án lett uralkodó, ő a 125. császár Japánban. A jelenlegi uralkodói éra elnevezése a Heiszei, amely azt jelenti: a béke elérése.

Jamagucsi Nacuo, a kisebbik japán kormánypárt, a Komeito vezetője szerdán közölte, hogy a Naruhito alatti éra elnevezését (gengo) április 1-jén közlik. A választást az Abe Sindzó vezette kormány hagyja jóvá. Ez az első alkalom, hogy a szigetországban nyilvánosságra hozzák az új korszak elnevezésének menetrendjét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×