INFORÁDIÓ
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel

tüntetés

németország

szerzői jog

Tízezrek tiltakoztak Németországban az uniós szerzői jogi reform ellen

Infostart / MTI

Több tízezer ember vonult az utcákra szerte Németországban szombaton, hogy "megmentsék az internetet" az uniós szerzői jogi reformtól.

A legtöbben, mintegy negyvenezren Münchenben vonultak utcára. Kölnben 10 ezer ember tiltakozott. Hamburgban hatezer, Hannoverben körülbelül 3200 ember hallatta a hangját. Ezen kívül "internetvédő" felvonulás volt Berlinben, Stuttgartban, Magdeburgban, Rostockban, Lipcsében és más városokban is.

A tiltakozók szerint a tervezett szerzői jogi változtatások, amelyekről kedden szavaz az Európai Parlament, korlátozzák az önkifejezés szabadságát azáltal, hogy

a tartalommegosztó szolgáltatóknak feltöltési szűrést kell majd alkalmazniuk, megakadályozandó, hogy jogellenesen szerzői jog által védett tartalmat lehessen megosztani az interneten.

Az új szabály a reform bírálói szerint cenzúrához fog vezetni, mert az automatikus szűrő az idézeteket és a paródiákat is ki fogja szűrni, amelyek megosztása nem jogsértő.

A tervezett szabályozás ellenzői szerint az automatikus feltöltési szűrő telepítése ráadásul a kisebb cégeknek jelentős anyagi terhet jelent, amelyet sokan nem engedhetnek meg maguknak.

Németországban különösen nagy az ellenállás az új uniós szerzői jogi szabályokkal szemben. Csütörtökön szolidaritása jeléül a német nyelvű Wikipedia leállította oldalát, holott az új szerzői jogi szabályok az internetes enciklopédiának mentességet adnak.

Az uniós jogalkotók szerint viszont muszáj korszerűsíteni a jelenlegi szerzői jogi szabályokat, melyek jelenleg nem nyújtanak kellő védelmet az alkotók jogainak internetes megsértésével szemben.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018