eur:
393.78
usd:
365.33
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök a bajor Keresztényszociális Unió, a CSU elnökválasztó gyűlésén Münchenben 2019. január 19-én. Horst Seehofer német belügyminiszter, a CSU elnöke november közepén bejelentette, hogy január 19-ig marad a párt vezetője, hivatali utódjául Södert választották meg.
Nyitókép: MTI/EPA/Philipp Guelland

A bajor kormányfő is üzent Orbán Viktornak

Orbán Viktor magyar miniszterelnök az utóbbi időben egyre inkább eltávolodott a bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) közös értékektől - mondta Markus Söder bajor kormányfő, a CSU elnöke egy lapinterjúban.

A politikus a Passauer Neue Presse című lapban közölt interjúban kiemelte, hogy pártja az európai parlamenti választás kampányában kiáll az erős, egységes és demokratikus Európáért, amely megvédi polgárait.

Azzal kapcsolatban, hogy a CSU korábban gyakran élesen bírálta a brüsszeli Európai Bizottság tevékenységét, elmondta, hogy "megváltozott a helyzet, Európa már nincs abban a komfortzónában, amelyben évtizedekig volt".

Korábban a bürokrácia és az "ostoba" szabályok okoztak gondot, most viszont az a kérdés, hogy van-e egyáltalán jövője Európának, amelyet "szélsőségesek, antidemokraták és a Dexit (Németország EU-tagságának megszüntetése) pártolói" fenyegetnek.

Ebben a helyzetben egy olyan pártnak, mint a CSU, "sziklaszilárdan kell állnia és világossá kell tennie, hogy harcol a demokratikus és erős Európáért, az eszméiért, értékeiért, ideáljaiért és szabadságaiért" - mondta Markus Söder.

Arra a kérdésre, hogy ez elhatárolódást is jelent az olyan politikusoktól, mint Orbán Viktor, aki nemrégiben még CSU-s rendezvények vendége volt, azt mondta:

"sokat köszönhetünk a magyaroknak, és valóban mindig jó viszonyban voltunk", de Orbán Viktor "az utóbbi időben egyre inkább eltávolodott közös értékeinktől".

Arra a kérdésre, hogy túl messze távolodott-e, kifejtette, hogy mindenkinek önállóan kell döntenie arról, hogy milyen úton járjon pártja és országa. "Mi megmutatjuk, hogy ennek milyen következményei lehetnek" - tette hozzá, kiemelve, hogy "az az út, amelyen Orbán jár, nem a mi utunk".

"Orbánnak meg kellene néznie, hogy ki instrumentalizálja" - fogalmazott a bajor miniszterelnök, hozzátéve, hogy az a társadalom, amelyet az őt szabadságharcosként éltető Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt kíván felépíteni, "biztosan nem az a társadalom, amelyet ő akar".

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×