eur:
394.73
usd:
365.16
bux:
70237.82
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal

Az első külföldi reakciók Orbán Viktor új javaslatára

A német Kereszténydemokrata Unió CDU támogatja, míg a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elvetette az új elképzelést. Számos politikus nyilatkozott az ügyben.

A schengeni övezet belügyminiszteri tanácsának felállítása helyes javaslat Orbán Viktor magyar kormányfő részéről - mondta a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) belügyi kérdésekkel foglalkozó vezető szakpolitikusa a Die Welt című német lap hétfői számában.

Armin Schuster kiemelte, hogy a migrációs helyzet továbbra is a politikai napirend legfontosabb ügyei között lesz,

az állandó belső határőrizet nélküli európai uniós térség működtetéséről szóló szabályok érvényesítésében pedig változatlanul súlyos hiányosságok mutatkoznak, és még mindig nincsen közös európai menekültügyi rendszer.

Ezeket a "stratégiai problémákat" tekintve "megfelelő és helyénvaló" Orbán Viktor javaslata a schengeni övezet belügyminiszteri tanácsának felállításáról - mondta a szövetségi parlament (Bundestag) belügyi bizottságának tagja, kiemelve, hogy a schengeni rendszer gondjai miatt az európai polgárok egyre kevésbé bíznak "a biztonság európai ígéretében".

A CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) koalíciós társa, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) viszont elvetette az elképzelést. A párt Bundestag-frakciójának vezető belügyi szakpolitikusa,

Burkhart Lischka szerint a valódi cél "az európai megoldások" megakadályozása és "az európai intézmények gyengítése".

Orbán Viktor a javaslatot a Die Welt kiadójához tartozó vasárnapi lapban, a Welt am Sonntagban megjelent interjúban ismertette, kiemelve, hogy a magyar-német "különbségek a migránskérdésben lelhetők föl, ezek a különbségek ugyan nem áthidalhatók, de kezelhetők". Ennek érdekében a migrációból fakadó közös kérdéseket el kell venni az Európai Bizottságtól, és az érintett országok belügyminisztereinek külön tanácsára kell bízni.

"A schengeni övezet belügyminisztereinek kellene egy erős testületet létrehozniuk, hogy az egész schengeni zónát érintő kérdéseket ott lehessen eldönteni úgy, ahogyan ezt szakemberek teszik, és nem úgy, mint a politikusok" - mondta Orbán Viktor.

Az interjúval kapcsolatban Armin Schuster mellett más CDU-s politikusok is nyilatkoztak a Die Weltnek. A lap hétfői számában közölt összeállításban az Európai Néppárt (EPP) egyik alelnöke és az Európai Parlament (EP) külügyi bizottságának elnöke, David McAllister hangsúlyozta, hogy az EPP "Európa-párt", Orbán Viktor és a Fidesz pedig már hosszabb ideje "távolodik közös európai meggyőződéseinktől". Ebben a folyamatban a migrációval foglalkozó kormányzati kampány "mélypont" - tette hozzá David McAllister.

Címlapról ajánljuk

A NATO nukleáris képességeiben is változás jön Jens Stoltenberg szerint

Magyarországi látogatása után szerda este már Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót a NATO főtitkára, mielőtt a tagállamok védelmi miniszterei egyeztetésbe kezdenek a júliusi NATO-csúcsra. A jövőt vázolva kulcsfontosságú témákról ejtett szót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően azonban Európában emelkedtek a tőzsdék. A délutáni amerikai inflációs adatok pozitív meglepetést okoztak: havi és éves alapon is kisebb volt a fogyasztói árak növekedésének üteme az Egyesült Államokban. Az inflációval azonban még nem ért véget a mai nap, ugyanis este 8-kor jött a Fed kamatdöntése, ahol a várakozásoknak megfelelően az amerikai jegybank nem változtatott az irányadó kamaton. A piacok a jegybankelnök Jerome Powell szavaira figyelnek: a ma délutáni inflációs adatok közlését követően a kamatdöntés tekintetében valamivel egyértelműbbé vált a kép, a szeptemberi kamatcsökkentés esélye megnőtt, a jegybankelnök azonban jelezte, hogy idén már csak egy kamatvágásra lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×