eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Pedro Sánchez spanyol kormányfő sajtótájékoztatót tart a kabinet rendkívüli ülése után a madridi a kormányfői rezidencián, a Moncloa-palotában 2019. február 15-én. Sánchez bejelentette, hogy előrehozott parlamenti választásokat írat ki április 28-ra, és feloszlatja a parlamentet. A parlamenti ciklus eredetileg 2020 nyarán ért volna véget. A spanyol parlament február 13-án leszavazta a kormány idei költségvetési javaslatát, amire több mint húsz éve nem volt példa az országban.
Nyitókép: MTI/EPA/Chema Moya

Az "olasz modell" alapján törhet előre a spanyol szélsőjobb

Kaotikus állapotokat eredményezhetnek az előre hozott áprilisi választások a spanyol parlamentben - mondta az InfoRádiónak Lénárt András, a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa, aki szerint a radikális jobboldal feltűnésével jelentősen átrendeződik a politika Spanyolországban, ami hatással lesz az EP-választásokra is.

A kormány és a parlament feloszlatása után előre hozott választások következnek Spanyolországban.

Mint Lénárt András, a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa az InfoRádiónak a történések rendkívüliségét magyarázva elmondta, már a most feloszló szocialista kormány megalakulása sem választás útján történt, egy bizalmatlansági indítvánnyal távolították el a korábbi jobboldali kormányt.

"A szocialista kormány már eleve úgy született, hogy nemcsak szavazás nem állt mögötte, de többség sem.

A kormánynak folyamatosan szüksége volt kisebb pártok támogatására, többek között a katalánokéra is. Ugye tudjuk, hogy Spanyolországban a katalán helyzet adja a legbonyolultabb faktort; azon múlott eddig a szocialista kormány döntésképessége, hogy ezek a katalán pártok melléállnak-e. Most bukott el az eredeti terv, nem sikerült megszavazni a költségvetést, a szocialisták egyedül maradtak" - vázolta Lénárt András.

Közben

a színfalak mögött már zajlanak a tárgyalások a jobboldalon, nem is kettő, hanem három jobboldali párt között.

"Van a régi néppárt, ami régen hatalmon volt, ezen kívül az Állampolgárok, egy jobb-közép, liberális kezdeményezés, ellenben van egy szélsőjobboldali párt, amitől elég sokan félnek, mert a régi Franco-diktatúra retorikáját is használja valamennyire" - mutatott rá az adjunktus.

Szerinte viszont még így is kétesélyes a dolog, mert

ha a három jobboldali párt összefog, akkor együttesen talán megszerezhetik a többséget, de nem az abszolút többséget.

Elöljáróban azért jelezte, Andalúziában voltak tartományi választások, és a hagyományosan baloldali területen a három jobboldali erő összefogásával kormányt tudtak alakítani Andalúziában.

Az európai parlamenti választásokra nézve az látszik, hogy

Brüsszelben most az "olasz modell" átterjedésétől félnek,

"mindenki harcol mindenkivel, és megjelentek a szélsőséges populista erők egy újabb országban".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×