eur:
394.06
usd:
365.64
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Viorica Dancila román miniszterelnök a kormánya ellen az ellenzék által beterjesztett bizalmatlansági indítvány parlamenti vitáján Bukarestben 2018. december 20-án.
Nyitókép: MTI/AP/Vadim Ghirda

Nem sikerült megbuktatni a román kormányt

Több dologra is rávilágít az ellenzék kudarca Pászkán Zsolt, a Külügyi és Külgazdasági Intézet külső szakértője szerint.

Hivatalban marad Bukarestben a Viorica Dancila vezette szociálliberális kormány, miután a jobbközép ellenzék által beterjesztett bizalmatlansági indítvány a csütörtöki voksoláson nem kapta meg az elfogadásához szükséges szavazatszámot.

A román törvények ülésszakonként egyszer lehetővé teszik az ellenzék számára, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtson be. Pászkán Zsolt, a Külügyi és Külgazdasági Intézet külső szakértője az eseményekkel kapcsolatban elmondta: ez volt az utolsó lehetőség, hogy az idei, második ülésszakban az ellenzék ezt megtegye, lévén a rendes ülésszak szerdán véget ért, tehát a szavazás is azon kívül történt.

"Vagyis így, nagyon pragmatikusan nézve, és leválasztva a politikai lózungokat a történtekről", az ellenzék nem hagyhatta ki, hogy ezt a politikai megnyilvánulási lehetőséget ne vesse be

- mondta a szakértő.

"Ha másként nézzük, és figyelembe vesszük az ellenzéki megszólalókat - és itt elsősorban a legnagyobb ellenzéki párt vezetőjére, a Nemzeti Liberális Párt élén álló Ludovic Orbanra gondolok, de az egyik kisebbre is, a Traian Băsescu által összetákolt Népi Mozgalom Pártra -, akkor azt láthattuk, hogy nem csak a kormányt támadták (ellenzéktől el nem ítélhető módon).

A két párt ugyanis arra használta fel ezt a lehetőséget, hogy újabb magyarellenes tirádákat indítson a román parlamentben,

újra és újra a magyar közösséget, illetve a magyar közösség jelenleg egyetlen parlamenti képviseletét, az RMDSZ-t hibáztassa az ellenzék kudarcáért" - fejtette ki Pászkán Zsolt.

Ez a kudarc másra is rávilágít a szakértő szerint. Több ellenzéki elemző és politikus abban reménykedett vagy arra számított, hogy a szociáldemokrata párton belül a pártelnököt ért támadások, valamint Viorica Dancila kormányfő meglehetősen halovány eddigi teljesítménye miatt számos szociáldemokrata képviselő esetleg átállna az ellenzék oldalára. Azok a vágyálmok tehát, amelyek szerint a kormánypártot belülről szét lehet robbantani, a mai szavazás alapján nem valósultak meg - mutatott rá Pászkán Zsolt.

A parlamenti képviselet, a forrásokhoz való hozzáférés még mindig erősebb a szociáldemokrata párton belül, mint egy esetleges etikai hozzáállás. Számos ellenzéki előfeltevést újra kell tehát most fogalmazni, és az ellenzéknek fel kell készülnie a következő fél évi politizálására.

Valószínű, hogy az ellenzék nem fogja feladni a kormány megbuktatására irányuló szándékát, Pászkán Zsolt szerint nem is lehet tőlük ezt elvárni. "Nem rovom fel nekik, hogy a kormányt elszámoltatják vagy megkísérlik leváltani.

A gond ott van, hogy nincs kit a kormány helyébe tenni.

Még egy ilyen szedett-vedett, »bárki jó, csak legyen ellenzékben« típusú hozzáállás sem működött" - mutatott rá a szakértő, hozzátéve, hogy a kormányoldalról 70 szavazatot kellett volna "kihasítani".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×