INFORÁDIÓ 
2020. május 29. péntek
Magdolna

abortusz

írország

népszavazás

Dublin, 2018. május 26.Résztvevők a dublini eredményvárón 2018. május 26-án, az abortusz esetleges liberalizálásáról szóló népszavazás másnapján. Az exit poll eredmények szerint az írek nagy többsége a terhességmegszakítás liberalizálását támogatta a referendumon. A jelenleg hatályos írországi jogszabály a legszigorúbb Európában: nemi erőszak, vérfertőzés vagy a magzat fejlődési rendellenessége sem indok az abortuszra. (MTI/EPA/Aidan Crawley)

Legalizálták az abortuszt Írországban - a nép döntött így

Infostart / MTI

Az ír parlament elfogadta csütörtökön késő este az abortuszt legalizáló törvényt, eleget téve ezzel a hét hónappal ezelőtti népszavazáson kinyilvánított polgári akaratnak.

A törvény tervezetét októberben kezdte el tárgyalni a parlament.

A jogszabály szerint a magzat 12 hetes koráig legális a művi terhességmegszakítás, és később is, ha az anya élete veszélyben van, illetve ha súlyos veszélybe kerül az egészsége.

Elvégezhető az abortusz a magzat olyan jellegű rendellenessége esetén is, amely elhalásához vezethet az anyaméhben.

Leo Varadkar miniszterelnök a parlamenti szavazás eredményének ismertté válása után a Twitteren kijelentette, hogy "történelmi pillanat ez az ír nők számára".

A májusi népszavazáson a szavazatukat leadók jelentős többsége, 66,4 százaléka támogatta a terhességmegszakításra vonatkozó teljes tilalom eltörlését. A kormány is az igenek mellett kampányolt.

A referendumon feltett kérdés az ír alkotmány 1983-ban elfogadott, az abortuszt gyakorlatilag kivételek nélkül tiltó, 8. módosításának eltörlésére vonatkozott. Ez

a legszigorúbb abortuszszabályozás volt Európában:

nemi erőszak, vérfertőzés vagy a magzat fejlődési rendellenessége sem volt indok az abortuszra. Egyetlen kivételes esetben engedélyezték a terhesség megszakítását: ha az veszélyeztette a várandós nő életét. Ellenkező esetben az abortusz 14 évi börtönnel volt büntethető. Eddig évente több ezer ír nő utazott külföldre - elsősorban Nagy-Britanniába -, hogy megszakítsa a terhességét.

Írország egyik legnagyobb abortuszellenes szervezete "történelmi jelentőségű tragédiaként" értékelte annak idején a referendum eredményét.

John McGuirk, a "Save the 8th" nevű csoport elnöke azt mondta az ír televízióban: sokaknak lesz olyan érzése a népszavazás másnapján, hogy egy teljesen más országban ébredtek fel.

Nyitókép: AIDAN CRAWLEY
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018