eur:
395.02
usd:
370.98
bux:
65376.72
2024. április 19. péntek Emma
Annegret Kramp-Karrenbauernek, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) főtitkárának (b) gratulál Angela Merkel, a CDU leköszönő elnöke, miután Kramp-Karrenbauert pártelnökké választották a CDU tisztújító kongresszusán Hamburgban 2018. december 7-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Kiss J. László: Merkel utáni korszakban vagyunk, de Merkellel

Egyben kell tartani a CDU-t, valamint visszaszorítani az Alternative für Deutschlandot. A Budapesti Corvinus Egyetem tanára szerint a német Kereszténydemokrata Unió új elnökének ezek a legfőbb feladatai. Kiss J. László az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a Merkel utáni korszakról, ami Angela Merkel feltételei alapján zajlik.

Az elmúlt időszakban a legfőbb német belpolitikai erőcentrumok megváltoztak – hívta fel a figyelmet az InfoRádió Aréna című műsorában a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. A Bundestagban, tehát a szövetségi parlamentben a CDU-CSU frakció élére Angela Merkel egyik ellenlábasa került, míg a Kereszténydemokrata Unió elnöke a kancellár jelöltje lett, és új főtitkárt is választott a CDU.

„A Merkel utáni korszakban vagyunk, de Merkellel”

– fogalmazott a szakértő, aki szerint van ebben némi paradoxon, hiszen Angela Merkel mindenhol figyelemmel kísérheti az eseményeket.

Kiss J. László emlékeztetett arra is, hogy jövőre négy tartományi választás lesz, ezekből három a keleti részeken, ahol különösen erős a jobboldali Alternative für Deutschland. Mindezeken túl kilenc tartományban helyhatósági, míg az országban egy európai parlamenti választás is lesz.

Az új vezetésnek három lényeges kihívással kell megküzdenie

– vélekedett a Budapesti Corvinus Egyetem tanára.

  1. Egyben kell tartani a pártot, hiszen a választási eredmény szorossága is jól mutatja a belső megosztottságot,
  2. erőteljes profilt kell megfogalmazni a választásokra, és
  3. vissza kell szorítani az AfD-t.

A Budapesti Corvinus Egyetem tanára úgy véli, érdekes kérdés lesz Friedrich Merz lehetséges jövője. A CDU új elnökének ugyanis integrálnia kellene ellefelét a pártba – mondta az Arénban Kiss J. László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Összeállt, hogy kik fogják kimondani a történelmi ítéletet Donald Trumpról

Összeállt, hogy kik fogják kimondani a történelmi ítéletet Donald Trumpról

Csütörtökön összeállították a 12 főből álló esküdtszéket Donald Trump volt amerikai elnök New York-i büntetőperében, amely az első büntetőtárgyalás az ellene folyamatban lévő összesen négy közül. Két korábban kiválasztott esküdtet azonban haza kellett küldenie a bíróságnak, miután mégsem feleltek meg a kritériumoknak. Bár ma még további póttagokat fognak választani, hétfőn előreláthatólag elkezdődhet a per a nyitóbeszédekkel - írja a CNN.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×