INFORÁDIÓ 
2020. július 5. vasárnap
Emese, Sarolta

közös európai haderő

kína

emmanuel macron

angela merkel

Közös európai hadsereg: Kína elutasítja a vádat

Infostart / MTI

Kína elutasította a vádat, miszerint fenyegetést jelentene Európára.

Kína elutasította azt a vádat, hogy fenyegetést jelentene Európa számára; a külügyi szóvivő azt követően nyilatkozott, hogy Emmanuel Macron francia elnök egy közös európai hadsereg létrehozását indítványozta, mely - szavai szerint - megvédené a kontinenst Pekingtől, Moszkvától és Washingtontól.

"Soha sem jelentettünk fenyegetést Európára nézve" - hangsúlyozta Hua Csun-jing, a kínai külügyminisztérium szóvivője, majd hozzátette: Európának mindemellett jogában áll kialakítania saját kül- és védelmi politikáját. A szóvivő ugyanakkor rámutatott:

az európai vezetők már kifejezték szándékukat arra vonatkozóan, hogy ezeken a területeken elmélyítsék az együttműködést Kínával.

Macron a múlt héten egy rádióinterjúban ejtett szót "egy valódi európai hadsereg" szükségességéről. A francia államfő itt említést tett a virtuális térre vonatkozó behatolási fenyegetésekről, valamint arról, hogy az Egyesült Államok bejelentette kilépését a közepes és rövid hatótávolságú rakéták (INF) megsemmisítéséről szóló egyezményből. "Meg kell védenünk magunkat Kínától, Oroszországtól és még az Amerikai Egyesült Államoktól is" - mondta.

Donald Trump amerikai elnök sértőnek nevezte Macron szavait, de Angela Merkel német kancellár kedden támogatásról biztosította a francia államfő indítványát, és az Európai Parlamentben elmondott beszédében ő maga is egy európai hadsereg megalakítása mellett érvelt.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018