eur:
393.75
usd:
365.14
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az ENSZ-közgyűlés New Yorkban zajló, csúcsszintű ülésszakán 2018. szeptember 28-án.
Nyitókép: ENSZ Photo / Loey Felipe

Szijjártó Péter: az ENSZ migrációs csomagja Európa elárulása

Az ENSZ migrációs csomagja Európa elárulása, mert ellentétes az európai emberek érdekeivel - jelentette ki Szijártó Péter az M1 aktuális műsorában.

A paktum el akarja fogadtatni a világgal, hogy "a migráció a legjobb dolog, ami valaha történt az emberiséggel", illetve alapvető emberi jog - mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Ez az illegális migráció legalizálását jeleni, ami újabb biztonsági kockázatot jelent Európa számára, mert szoros az összefüggés a migráció és a terrorfenyegetettség között - tette hozzá a magyar diplomácia vezetője.

Egyre több ország ismeri fel, hogy a paktum fenyegetést jelent a számára; Magyarország mellett az Egyesült Államok már a tárgyalási szakaszban bejelentette, hogy nem fogadja el és most Ausztria is kezd kihátrálni a paktumból - közölte.

A miniszter a napokban tett kínai látogatásával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy eredményes a kormányzat keleti nyitás politikája, a legfőbb célok teljesülni látszanak.

A leggyorsabban fejlődő ázsiai országok, ha európai beruházásokat terveznek, egyre inkább Magyarországban gondolkodnak.

A másik cél az volt, hogy Közép-Európából, arányait tekintve Magyarország exportálja a legtöbb árut Kínába. Az elmúlt évben már megközelítette a 2,8 milliárd dollárt a Kínába irányuló magyar export, most pedig öt újabb, tejtermék, bor, és kerámiaáru kiviteléről, valamint napelemerőmű és szennyvíztisztító közös építéséről szóló szerződést írtak alá kínai partnerekkel - ismertette.

Szijjártó Péter a Kossuth Rádió reggeli műsorában a magyar-osztrák határátkelőkről is beszélt, mint mondta, osztrák partnereivel áttekintették a közúti határátkelők használatának kérdését. Az erről szóló magyar-osztrák államközi szerződésben 55 határátkelő pont szerepel, amelyek közül 48 esetében "jöhet szóba" a gépkocsiforgalom. Ugyanakkor a 48 közül magyar oldalról valójában csupán 39 közelíthető meg autóval, a 39-ből pedig csak 3 aszfaltozott és 7 földút lezárása merült fel.

Magyarországon a helyi közösségeknek az az érdekük, hogy ezeken az utakon a jövőben is lehessen autóval közlekedni, de az osztrák gazdák is használják ezeket. A jövő héten ezért Kismartonban összeül egy osztrák-magyar munkacsoport a probléma megoldása érdekében - mondta Szijjártó Péter.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
×
×
×
×