eur:
393.79
usd:
367.73
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Sant Llorenc des Cardasar, 2018. október 10.Elsodort járművek Sant Llorenc des Cardasarban 2018. október 10-én, miután az éjjel a heves esőzések villámáradásokat okoztak Mallorca szigetén. Öt ember életét vesztette, ötöt pedig eltűntként tartanak nyilván. (MTI/EPA/Argentina Sánchez)
Nyitókép: MTI/EPA/Argentina Sánchez

Drámai felvételek a halálos mallorcai özönvízről

Többen meghaltak és eltűntek Mallorcán esőzések okozta áradások miatt. A spanyol meteorológiai szolgálat arra figyelmeztetett, hogy a térségben újabb esőzések várhatók.

Kilencre nőtt a halálos áldozatok száma, és többeket továbbra is eltűntként tartanak nyilván a spanyolországi Mallorca szigetén, ahol a hirtelen jött heves esőzések okoztak erős áradásokat szerdára virradó éjjel. Az özönvízszerű felhőszakadás a sziget keleti részét, elsősorban Sant Llorenç des Cardassar települést érintette. Az áldozatok közül négyen ennek a falunak a lakosai voltak.

Mateu Puigrós polgármester az Antena3 televízió reggeli műsorában elmondta:

kedden késő délután kezdett zuhogni, és akkor még senki sem gondolta, hogy ilyen komoly áradásokat okozhat.

A polgármester akkor még öt halálos áldozatról és öt eltűnt személyről beszélt, azonban számuk azóta is, szinte óráról órára növekszik. Reggelig 25 embert kellett kimenteni, és hárman kerültek kórházba.

Csaknem százan töltötték az éjszakát a közeli város, Manacor sportközpontjában, és több más ideiglenes szálláshelyet is megnyitottak azoknak, akiknek lakhelyét elárasztották vagy megközelíthetetlenné tették a megduzzadt és kiöntött folyók, patakok, amelyek erejét mutatja, hogy járműveket sodortak el. Az érintett településeken az áradás bokáig érő sarat, elárasztott pincéket, udvarokat, egymásra torlódott és összetört autókat hagyott maga után.

Kilenc autóutat le kellett zárni a szigeten.

A szigeten zajló mentésben a katonaság is közreműködik.

A spanyol meteorológiai szolgálat arra figyelmeztetett, hogy a térségben újabb esőzések várhatók.

A Baleár-szigetek kormánya délutáni ülésén várhatóan kezdeményezi a spanyol központi kormányzatnál, hogy a térséget nyilvánítsák katasztrófa sújtotta övezetté, valamint háromnapos gyászt rendelnek el majd el.

A spanyol parlament szerdai ülésnapja kezdetén egyperces néma főhajtással emlékezett az áldozatokra.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×