INFORÁDIÓ
2023. március 28. kedd
Gedeon, Johanna

hurrikán

florence

karolina út

Wilmington, 2018. szeptember 14.Úttestre dőlt fa a Florence hurrikán sújtotta észak-karolinai Wilmingtonban 2018. szeptember 14-én. Az Atlanti-óceán felől érkező trópusi vihar a szövetségi állam belseje felé halad. (MTI/AP/Chuck Burton)

Egy nőt és gyermekét ölte meg Florence

Infostart / MTI

Csökkent a hurrikán ereje, a viharzóna az Egyesült Államok belseje felé halad. Észak-Karolinában két emberéletet követelt az ítéletidő.

A hurrikán az ötfokozatú skála szerint 1-es erősségű trópusi viharként, nagyon lassan halad Észak-Karolina állam belseje felé. Ebben az államban eddig több mint kétszáz embert mentettek ki, ők a kötelező evakuálás ellenére is otthonaikban maradtak. Legalább ennyien várnak még arra, hogy kimentsék őket a víz alá került otthonaikból. A mentésben a Nemzeti Gárda négyezer tagja segédkezik.

Az amerikai televíziók helyszíni tudósításai szerint Észak-és Dél-Karolina part menti településein derékig érő víz hömpölyög az utcákon, az észak-karolinai Atlantic Beachen például az amerikai meteorológiai szolgálat szerint 80 centiméternyi eső esett. E két déli államban eddig általában mindenütt 50-75 centiméternyi csapadék hullott, és várhatóan vasárnapig nem is áll el az eső. Észak-és Dél-Karolinában csaknem hatszázezren maradtak áramszolgáltatás nélkül.

A kötelező kiürítés a keleti parti államokban változatlanul érvényben van, már ahol még el lehet menekülni a vihar ereje elől. Észak-és Dél-Karolinában, Georgiában, Virginiában és Marylandben 1,7 millió embert érint az evakuálás, és a keleti parton most vagy az elkövetkező napokban mintegy tízmilliónyian szenvednek a vihartól.

A vihar ereje ugyan enyhült, ám Florence változatlanul életveszélyes, a szakemberek "katasztrofális" áradásokat jeleznek előre. A szél 150-170 kilométeres sebességgel többméteresre korbácsolja az Atlanti-óceán hullámait.

Roy Cooper, Észak-Karolina kormányzója arra figyelmeztetett, hogy Florence egész településeket söpörhet el.

"A vihar továbbra is erőteljes lesz, és napokig pusztít még államunkban"

- fogalmazott a kormányzó. Észak-Karolinában 260 ezer ember várja menedékhelyeken a hurrikán elvonulását, és telnek a menedékhelyek Virginia államban is. Az Egyesült Államok keleti partvidékén eddig 1100 repülőjáratot töröltek, Georgia, Észak-és Dél-Karolina reptereit lezárták. A Virginiában lévő Reagan repülőtér még fogad és indít járatokat.

Az észak-karolinai Wilmingtonban péntek délután

egy édesanya és a kisbabája szörnyet halt, amikor a vihar kicsavarta óriási fa rádőlt a házukra. A családfő súlyos sérülésekkel került kórházba.

Közben Dél-Karolina kormányzója, Henry McMaster közölte, hogy a vihar idején fosztogatókkal szemben a legszigorúbban eljárnak. A kormányzó egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy hidak váltak járhatatlanná, és utakat mosott el az áradat, valamint az áradások mellett földcsuszamlásokra is kell számítani.

Nyitókép: MTI/AP/Chuck Burton
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018