eur:
392.77
usd:
366.06
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Brüsszel, 2018. június 24.Emmanuel Macron francia elnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek az informális uniós migrációs és menekültügyi munkaértekezlet után Brüsszelben 2018. június 24-én. (MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert)
Nyitókép: Geert Vanden Wijngaert

Macron szorosabb együttműködést sürgetett az EU-ban

Szorosabb együttműködést sürgetett az Európai Unióban, mindenekelőtt az európai biztonság és védelem megerősítése mellett foglalt állást kedden Koppenhágában Emmanuel Macron. A francia államfő szerint Dánia is többet tehetne ennek érdekében.

A francia elnök ismét hangsúlyozta, hogy az unió nem támaszkodhat túlzottan az Egyesült Államokra saját biztonságának megőrzése érdekében.

Dánia azonban az úgynevezett kimaradási (opt-out) záradék értelmében nem vesz részt többi között az uniós katonai együttműködésben. A koppenhágai kormány és a törvényhozók többsége is a távolmaradást lehetővé tevő klauzula eltörlését akarja, azonban tartózkodnak egy erről szóló népszavazást tartani, mivel a kérdés korábban kétszer is kudarcot vallott a referendumon.

"Úgy hiszem, Dánia európai elkötelezettsége túl szerény" - mondta Macron sajtókonferenciáján, miután Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnökkel találkozott. "Úgy gondolom, Dánia többet is tehetne Európában" - tette hozzá.

"Nem referendumot sürgetek, hanem egy vitát, amelynek nem szabad csak fekete-fehér színekben zajlania" - jelentette ki Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök.

"Franciaországgal ellentétben Dániának számos fenntartása van az EU-val szemben, abban azonban egyetértünk, hogy a világnak egy globális hanggal rendelkező, erős Európai Unióra van szüksége" - emelte ki Rasmussen. Mint mondta, ezért állapodtak meg a biztonsági, klíma és energetikai kérdésekben való szorosabb együttműködésről. "Nagyobb felelősséget kell vállalnunk saját biztonságunkért" - hangsúlyozta a dán kormányfő.

"Ugyanazok az elképzeléseink vannak. Az EU-nak nagyobb erőfeszítéseket kell tennie a klímavédelemrérdekében is" - húzta alá Emmanuel Macron.

A francia elnököt II. Margit dán királynő fogadta a koppenhágai repülőtéren, a miniszterelnökkel folytatott megbeszéléseit megelőzően, Macron az elesett dán katonák emlékművénél helyezett el koszorút. Később diákok vitafórumán vett részt és meglátogatta a 2015 február 14-i terrorcselekmény színhelyét Koppenhágában, aminek két ember esett áldozatul és öten megsebesültek.

Szerdán Macron kétnapos látogatásra indul Helsinkibe, ahol finn hivatali partnerével, Sauli Niinistövel, illetve Juha Sipila kormányfővel készül találkozni.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×