eur:
394.64
usd:
371.68
bux:
66972.75
2024. április 16. kedd Csongor
Iain Lindsay brit nagykövet beszédet mond az Európa egy Brexit után című konferencián a fővárosi Kempinski Hotel Corvinus szállodában 2017. március 7-én. A rendezvényt a Polgári Magyarországért Alapítvány és a Konrad Adenauer Alapítvány szervezte.
Nyitókép: Máthé Zoltán (MTI)

Iain Lindsay: Brüsszelnek változtatnia kell

Biztos a brexit-tárgyalások sikerében a Budapesten akkreditált brit nagykövet. Iain Lindsay az InfoRádiónak adott exkluzív interjújában azonban azt is mondta: ehhez az Európai Unió tárgyalóinak változtatniuk kellene hozzáállásukon és a bürokratikus, túlszabályozott világból kilépve a való élethez kellene jobban közelíteniük.

A külügyminiszter és a brexitügyi miniszter cseréje nem okoz majd fennakadást a kilépési tárgyalásokon – mondta Iain Lindsay. A brit nagykövet szerint az, hogy Theresa May bejelentette, mostantól ő irányítja a tárgyalásokat, technikai változás, és nem azt mutatja, hogy túl sok az ellenvélemény a brit kormányon belül.

„A világ minden kormányában vannak eltérő vélemények,

a londoni kabinet teljes mértékben Theresa May mögött áll a kilépés kérdésében.

A kormányfő bejelentése azt mutatja, London teljes mértékben elkötelezett a kilépés folyamatának végigvitelében” – fogalmazott a diplomata.

A nagykövet jelezte: a kormány kedden adta ki azt a dokumentumot, amely a későbbi megállapodás jogszabályi átültetésével foglalkozik, a bemutatott fehér könyv – az unió kérdésének eleget téve – részletesen ismerteti, milyen kapcsolatokra törekszik London az unióval a kilépés után. Iain Lindsay azonban jelezte azt is, a megállapodáshoz szükség van arra is, hogy az uniós tárgyalópartnerek a korábbiaknál rugalmasabb álláspontot képviseljenek.

„Brüsszelnek változtatnia kell, a mostani bürokratikus, merev, technokrata hozzáállást le kellene cserélnie valami olyanra, ami a mostaninál közelebb áll a való világhoz”

– hangsúlyozta.

Különleges státusz járna

A diplomata kiemelte, a brit a kontinens második legnagyobb gazdasága, a 27-ből 26 tagállam jelentős többlettel bír a szigetországgal folytatott kereskedelmében, az Egyesült Királyságé a kontinens legnagyobb NATO-hadserege – vagyis nemcsak a szigetországnak, hanem a 27-eknek is elemi érdekük a megállapodás. Meglátása szerint az Egyesült Királyság különleges státuszt kell kapjon a kilépés után a szoros gazdasági kapcsolatok miatt, és nem szabad elfelejteni, hogy a britek jelenleg minden uniós kötelezettséget és előírást teljesítenek – jegyezte meg a nagykövet.

„Akkor, amikor az Európai Unió szeretné megerősíteni nemzetközi szerepét, vajon milyen üzenetet küldene azon kelet-ázsiai, dél-ázsiai, észak-amerikai vagy arab országok felé, amelyekkel éppen gazdasági megállapodást szeretne kötni, hogy egy jelenlegi saját tagállamával nem tud egyezségre jutni a kilépésről” – fogalmazott Ian Lindsey.

A nagykövet jelezte, meglátása szerint nem lehetetlen megállapodni az Írország és Észak-Írország közötti határ kérdéséről sem,

az érzelmek helyett a racionalitásokra kellene azonban koncentrálni

– alapul véve azt, hogy az Ír-sziget két fele közti gazdasági kapcsolatok igen szerények. A XXI. században ilyen mértékű kereskedelem lebonyolításának nyomon követésére nem űrtechnológiát, hanem egy kis kreativitást is elég lenne alkalmazni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Nagy esés a tőzsdéken

Nagy esés a tőzsdéken

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthatunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult. A hangulatot esetlegesen befolyásoló adatok érkeznek majd a nap folyamán, az Egyesült Államokból lakáspiaci adatok és ipari statisztikák érkeznek, de a fontkitettséggel bírók számára érdekes lehet a brit munkaerőpiaci adat is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×