eur:
393.08
usd:
367.18
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Csehország elhatárolódott attól, hogy elfogadták volna az ENSZ globális migrációs csomagját

Csehország szombaton határozottan elhatárolódott azoktól az információktól, miszerint az ENSZ pénteken elfogadta volna a világszervezet globális migrációs csomagját.

"Szombatra virradóra az ENSZ-ben csupán a szövegtervezet készült el, amelyet az egyes tagországok nemzeti szinten megvitatnak, és álláspontjukat csak azon a konferencián közlik, amelyre decemberben kerül sor" - szögezte le a prágai külügyminisztérium a tárca honlapján megjelentetett közleményében. Prága rámutatott: az ENSZ globális migrációs csomagját csak ez a konferencia fogadhatja el. A most elkészült szövegtervezetről az ENSZ-tagállamok nem is szavaztak.

A cseh külügyminisztérium hangsúlyozza, hogy a most elfogadott szöveg jogilag nem kötelező érvényű, és Csehország csak a jövőben dönt arról, csatlakozik-e hozzá.

"Csehország ismételten alapvetőnek minősítette, hogy ez a szöveg megfelelő mértékben megoldja az illegális migrációt, elsősorban a migránsok visszatérésének kérdését származási országukba, a csempészek elleni küzdelmet és azokat a problémákat, amelyek az illegális migrációhoz vezetnek. Csehország kormánya nem tudja, és nem is fogja semmiféle egyetértését adni az illegális migrációhoz" - olvasható a tárca nyilatkozatában.

A cseh CTK hírügynökség emlékeztetett, hogy az Egyesült Államok még tavaly kivonult a globális migrációs csomagról folytatott tárgyalásokról, és Magyarországnak is komoly kifogásai vannak a dokumentum ellen.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken New Yorkban a csomagról szólót tárgyalássorozatán felszólalva azt mondta: a magyar kormány első számú célja továbbra is az ország és a magyar emberek biztonságának megőrzése. Hangsúlyozta: Magyarország nem ért egyet az ENSZ globális migrációs csomagjának végleges szövegtervezetével, mert annak középpontjában a migránsok jogai állnak, holott nemcsak rájuk kellene összpontosítani, hanem azoknak a jogaira is, akik a saját hazájukban szeretnének élni biztonságos és nyugodt körülmények között.

A külügyminiszter az MTI-nek elmondta: mivel a csomag előírja nemzeti programok megalkotását a végrehajtás érdekében, szerdán arra tesz előterjesztést a kormánynak hogy Magyarország lépjen ki a globális migrációs csomag elfogadásának folyamatából, és tegye világossá, hogy semmilyen módon nem tartja önmagára nézve irányadónak a csomag egyetlen intézkedését vagy iránymutatását sem. A CTK szerint a négy visegrádi ország - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - a migráció határozott ellenzőjének számít. Ezek az országok az Európai Unióban folytatott migrációs vitákban egybehangzóan elutasították, hogy illegális bevándorlókat fogadjanak be országuk területén.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×