eur:
394.25
usd:
370.79
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Prága, 2018. június 27.Milos Zeman cseh köztársasági elnök (elöl, k) és Andrej Babis (első sor, b2) miniszterelnök az új cseh kormánnyal a kabinettagok kinevezése alkalmából tartott fotózáson a prágai várban 2018. június 27-én. A szlovák származású Andrej Babis második kormányát nyolc hónappal a parlamenti választás után és öt hónappal első, kisebbségi kormányának bukása után nevezték ki. (MTI/EPA/Milan Kammermayer)
Nyitókép: MILAN KAMMERMAYER

Garai Nikolett: hosszútávon instabil kormányzás lehet Csehországban

Bizalmat kapott a prágai parlamenti alsóházban az új cseh koalíciós kormány. A választáson győztes Andrej Babis vezette ANO a Cseh Szociáldemokrata Párttal együtt alakított kisebbségi koalíciós kormányt. Garai Nikolett, a Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa szerint sok olyan pontja van a kormányprogramnak, amely megosztottsághoz vezethet.

Az új kisebbségi koalíciós kormány nehéz helyzetben van, hiszen kizárólag a Kommunista Párt támogatásával tudnak többséget elérni az alsóházban – hangsúlyozta Garai Nikolett, a Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa. Éppen ezért a bizalmatlansági szavazást megelőző napon az Andrej Babis pártja – a szociáldemokratákkal történő koalícióralépést követően – türelmi megállapodást kötött a kommunistákkal – tette hozzá.

„Ez hosszú távon – én úgy gondolom, hogy – inkább egy instabil koalícióhoz vezethet”

– vélekedett a szakértő. Garai Nikolett úgy látja, nagyon sok olyan pontja van a kormányprogramnak, ami belső megosztottságot eredményezhet.

Az elmúlt hónapokban több tüntetést szerveztek a kommunisták politikai visszatérésével szemben. Az előző parlamenti ciklust megelőző kampányidőszakban is szóba került, hogy az akkori győztes szociáldemokraták a Kommunista Párttal együttműködve kormányozna, erre azonban az akkori politikai helyzet és a választások eredménye után nem került sor. 2013-ban ugyanis az ANO-mozgalom szerezte meg a második legtöbb szavazatot, ők pedig elutasították a kommunistákkal való együttműködést.

„Emiatt nagyon érdekes az a fordulat, hogy 5 évvel később, 2018-ban mindkettő párt belement abba, hogy kooperáljanak a kommunistákkal”

– emelte ki a szakértő.

Az Andrej Babis vezette mozgalom nagyon pragmatikus politikát folytat, ideológiailag jobbközép pártok közé sorolják, de kormányprogramjában egészen eklektikus ideológiát képvisel – hívta fel a figyelmet Garai Nikolett, aki emiatt számított a kommunistákkal való kooperációra.

Az új kormány külpolitikájában erősen uniópárti álláspontot fog képviselni

– emelte ki a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×