eur:
393.85
usd:
367.88
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Trebes, 2018. március 23.A francia Országos Csendőrségi Beavatkozási Csoport (GIGN) egyik tagja (k) a Super U szupermarket épületénél a dél-franciaországi Carcassonne-tól keletre fekvő Trebes településen, ahol legkevesebb két ember életét vesztette, amikor 2018. március 23-án egy fegyveres túszokat ejtett az üzletben. A rendőrök lelőtték a túszejtőt, aki azt állította, hogy az Iszlám Állam (IA) terrorszervezethez tartozik. (MTI/EPA/Sebastian Nogier)
Nyitókép: SEBASTIAN NOGIER

Üzent a túlélőknek a párizsi merénylő

Salah Abdeslám nem bánta meg a 130 halálos áldozatot követelő, 2015-ös párizsi merényletsorozat elkövetését.

Először beszélt vizsgálóbírók előtt a 2015-ös párizsi merényletsorozatról a terrorkommandó egyetlen túlélője, Salah Abdeslam. Nem akart ügyvédet, azt mondta Allahra bízza magát. Sajtóbeszámolók szerint Abdeslam azt mondta, hogy a muzulmánok csak védekeznek.

"Nem azért támadunk rátok, mert sertést esztek, bort isztok vagy zenét hallgattok, hanem a muzulmánok védekeznek azokkal szemben, akik őket támadják."

Az áldozatok hozzátartozóinak és a túlélőknek is üzent a férfi: "tegyék félre a haragjukat és gondolkodjanak el néhány pillanatig azon, hogy kizárólag a vezetőik tévedései miatt szenvednek".

Salah Abdeslam egy órát töltött a vizsgálóbírók irodájában alig egy héttel azután, hogy vakbélgyulladás miatt egy rövid ideig kórházban ápolták.

Eddig ötször hallgatták ki, de nem beszélt

A belga rendőrség 2016 márciusában, négy hónapi bujkálást követően fogta el Brüsszelben a 28 éves marokkói származású, Brüsszelben született, de francia állampolgárságú férfit, aki ellen egy hónappal később emeltek vádat Franciaországban.

Salah Abdeslam az első öt kihallgatásán 2017 novemberig teljes hallgatásba burkolózott, majd a hatodik alkalommal idén március 9-én megszólalt, és egy szembesítés során a bújtatásával meggyanúsított egyik társa védelmében vallott.

Hogyan élte túl?

Salah Abdeslam elfogása után azt mondta a belga rendőröknek, hogy azért élte túl a párizsi merényletsorozatot, mert az utolsó pillanatban meggondolta magát, úgy döntött, hogy nem robbantja fel magát.

A nyomozás egyik sötét foltja éppen az volt, hogy Salah Abdeslam hogyan és miért élte túl a merényleteket, mi volt a pontos szerepe. Egy szakértői vélemény szerint a robbanóöve, amelyet Párizs egyik déli elővárosában, Montrouge-ban egy szemetesbe dobott, nem működött, de az nem volt megállapítható, hogy a férfi egyáltalán megpróbálta-e működésbe hozni azt vagy sem.

Egy utóbb megtalált levél szerint viszont Abdeslam meg akart halni, megpróbálta működésbe hozni a robbanóövet.

A szervezésben is részt vett

Abdeslam bérelt a saját nevére és a saját bankkártyáját használva lakásokat Párizsban a merénylőknek, és szintén ő bérelt kettőt abból a három autóból, amelyekkel a terroristák a támadások helyszíneire érkeztek.

Az is bizonyított, hogy Párizsban volt november 13-án, a Stade de France nemzeti stadionnál felrobbant három öngyilkos merénylőt ő szállította a helyszínre. Azzal is gyanúsítják a férfit, hogy a Szíriából és Irakból a menekültek közé vegyülve visszatérő európai dzsihadisták többségét ő szállította Európa különböző városaiból, többek között Budapestről Brüsszelbe, ő maga viszont soha nem járt az iszlamista harcok területein.

Címlapról ajánljuk

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×