eur:
395.06
usd:
372.15
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Vadállattá formálja a börtön Abdeslamot

Salah Abdeslamnak, a tavaly november 13-i, 130 áldozatot követelő párizsi merényleteket végrehajtó terrorkommandó egyetlen túlélőjének ügyvédjei lemondtak ügyfelük védelméről, mert továbbra is hallgat, és nem tart igényt jogi képviselőre.

A terrorista mostantól egyedül áll a vizsgálóbírók elé.

"Úgy döntöttünk mindketten, hogy lemondunk a védelméről. Meggyőződésünk, hogy nem fog beszélni, és ragaszkodni fog a hallgatás jogához" - mondta szerdán Frank Berton francia ügyvéd belga kollegája, Sven Mary mellett állva a BFM francia hírtelevíziónak. "Mit tehetnénk ebben a helyzetben? Az elejétől kezdve megmondtuk, előre jeleztük, hogy amennyiben az ügyfelünk hallgat, lemondunk a védelméről" - tette hozzá a francia sztárügyvéd.

"Amikor az embernek az az érzése, hogy szociális látogatásokra jár a börtönbe, egy adott ponton döntenie kell" - mondta Sven Mary.

Frank Berton elmondta, hogy Abdeslam írt a vizsgálóbírónak, hogy tájékoztassa: nincs többé szüksége ügyvédi képviseletre.

"Az első franciaországi kihallgatásán még azt is mondta a bírónak, hogy később beszélni fog. Tucatszor találkoztam vele, rendszeresen beszéltünk telefonon. Jelenleg a terrorelhárítási bíró semmilyen kérdésére nem hajlandó válaszolni. Úgy gondolom, hogy nem lesz más ügyvédje. Nem akarja. Salah Abdeslam feladta. Ez olyan, mint egy öngyilkosság, attól tartok" - mondta a francia ügyvéd a Le Nouvel Observateur című francia hetilapnak adott interjúban.

Mindkét ügyvéd szerint a hallgatás oka a fogva tartás körülményeiben keresendő.

"A börtön vadállattá formálja Salah Abdeslamot. Az ablakát plexiüveggel fedték be, nem mehet a levegőre. A fogva tartás körülményei pszichológiai kínzásnak felelnek meg" - mondta Sven Mary.

Az ügyvédek Abdeslam 24 órás kamerás megfigyelését is szóvá tették. Salah Abdeslam július végén az Államtanácshoz fordult az állandó megfigyelés felfüggesztése érdekében, de a terrorcselekmények rendkívüli jellegére hivatkozva, amelyekkel vádolják, a kérést a legfőbb közigazgatási és bírósági szerv elutasította.

Abdeslam az egyetlen ismert - és életben maradt - tagja annak a terroristacsoportnak, amely öngyilkos merényletek és lövöldözések során 130 emberrel végzett tavaly november 13-án Párizsban. Négy hónapi hajtóvadászat után március 18-án Belgiumban fogták el a rendőrök, s április 27-én a belga hatóságok átadták Franciaországnak, azóta egy szigorúan őrzött börtön biztonsági kamerák által megfigyelt magánzárkájában él Fleury-Merogis-ban. A belgiumi születésű (marokkói felmenőkkel rendelkező), 26 éves francia állampolgárt terrorcselekmények elkövetésével és emberöléssel vádolják. Amióta átvitték Párizsba, háromszor próbálták kihallgatni, de egyszer nem volt hajlandó vallomást tenni.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×