eur:
392.87
usd:
366.53
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Catania, 2017. július 1.Ilegális bevándorlók az EU határvédelmi ügynöksége, a Frontex svéd felségjelű hajójának fedélzetén a szicíliai Catania kikötőjében 2017. július 1-jén. A mintegy 650 hajótörött migránst a Földközi-tengeren, a líbiai partok közelében vették a fedélzetre, kilenc vízbe fúlt társuk holttestével együtt. (MTI/EPA/Orietta Scardino)
Nyitókép: ORIETTA SCARDINO

Rekordot döntött a menekültek száma, Európába kevesebben jönnek

Immár ötödik egymást követő éve tavaly is rekordot döntött a véres konfliktusok miatt külföldre menekültek vagy a hazájukon belül elvándorolni kényszerült, úgynevezett belső menekültek száma a világban, és elérte a 68,5 milliót; a menekültek mintegy fele gyermek. Az Európába érkezők száma csökkent a tavalyi évhez képest.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban dúló válság, a dél-szudáni háború és a rohingja kisebbségiek Mianmarból Bangladesbe való tömeges menekülése emelte rekordszintre 2017-ben a kényszerű lakhelyváltoztatások számát az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) éves jelentése szerint.

A statisztikák alapján a tavalyi 3,1 milliós ugrás, amely jóval több, mint a tavalyelőtti 600 ezer fős növekedés, a külföldre menekültek számának rohamos emelkedésével magyarázható, míg a belső menekültek száma némileg csökkent. Összességében minden 110. ember számít menekültnek vagy belső menekültnek a világban a főbiztosság megállapítása szerint.

"Döntő pillanatban vagyunk, amikor a világszerte tapasztalt erőszakos otthonelhagyásokra adott válasz új és átfogóbb megközelítést követel,

hogy az országok és a közösségek a jövőben ne maradjanak egyedül ezekkel a helyzetekkel" - jelentette ki Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa.

Az UNHCR szerint "a konfliktusok és az üldöztetés elől országukból elmenekültek a 68,5 millió hontalanná vált között 25,4 millióan vannak, azaz számuk 2016-hoz képest 2,9 millióval nőtt. Ez az egyetlen év alatt regisztrált legnagyobb növekedés."

A menekültstátuszra váró kérelmezők száma 2017 végére mintegy 300 ezerrel nőtt, és elérte a 3,1 milliót.

A belső menekültek száma 40 millió, itt kisebb csökkenés figyelhető meg. A belső menekültek száma továbbra is Szíriában a legmagasabb, az arab országot Kolumbia, a Kongói Demokratikus Köztársaság és Afganisztán követi.

A nagyszámú menekültet befogadó országok száma alacsony.

Abszolút értékben Törökország az első számú befogadó ország, 3,5 millió menekült él itt, többségükben szíriaiak, míg Libanon fogadja be a legtöbb menekültet a saját népességének létszámához viszonyítva.

A jelentés nem ért egyet azzal a feltételezéssel, hogy a hontalanná vált emberek többsége az északi félteke országaiban tartózkodna, a statisztikák szerint 85 százalékuk fejlődő országban él.

Csökkent az Európába érkezők száma

Csaknem felével csökkent idén az illegálisan Európába érkező bevándorlók száma a tavalyi adatokhoz képest, az év első öt hónapjában mintegy 43 ezer embert regisztráltak a főbb migrációs útvonalakon - írta friss jelentésében az EU part- és határvédelmi ügynöksége (Frontex).

A szervezet kedden közzétett értékelése szerint a múlt hónapban nagyjából 12 100-an érkeztek a négy fő migrációs útvonalon keresztül az EU-ba,

ami 56 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest, de 15 százalékos növekedést április óta.

Megváltozott útvonalak

A legfőbb belépési pont az Olaszországban tapasztalt visszaesés miatt ezúttal Görögország volt, ahol májusban 4400 - többségében szíriai és iraki - menedékkérőt regisztráltak, 40 százalékkal kevesebbet, mint áprilisban, ugyanakkor lényegesen többet, mint előző évben. Ezen az útvonalon idén eddig 19 800 embert regisztráltak, s ez 90 százalékos növekedést jelent a megelőző évhez képest.

Az olasz partokon nagyjából 4100 embert regisztráltak, ez 82 százalékkal alacsonyabb a tavalyi adatoknál, bár magasabb az áprilisi 2800-nál. Május végéig 13 450 embert vettek nyilvántartásba az olasz hatóságok, 77 százalékkal kevesebbet, mint tavaly. Az érkezők között legtöbben a tunéziai és az eritreai állampolgárok voltak.

Spanyolországban májusban 3400 illegális bevándorlót regisztráltak, háromszor annyit, mint egy hónappal, illetve egy évvel korábban, idén összesen pedig 8200-at, 59 százalékkal többet, mint tavaly. Az érkezők legnagyobb csoportját a guineaiak és a marokkóiak alkották.

A nyugat-balkáni útvonalon továbbra is viszonylag alacsony volt az érkezők száma, a Frontex szakértői azonban új útvonalak kialakulására figyelmeztettek egyebek mellett Albánián, Montenegrón és Bosznia-Hercegovinán keresztül. Mint írták, ezekben az országokban az utóbbi hónapokban fokozódott a migrációs nyomás.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Vér tapadhat az Apple termékeihez?

Vér tapadhat az Apple termékeihez?

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya felszólította az Apple-t: tisztázza, tudatában van-e annak, hogy termékei előállításához felhasznált ásványi anyagok között lehetnek olyanok is, amelyek a konfliktusok sújtotta területekről származnak. A kormány által megbízott nemzetközi jogászcsoport levelet küldött Tim Cooknak és az Apple francia leányvállalatának, amelyben aggodalmukat fejezték ki és válaszokat követeltek arra, hogyan biztosítja az Apple ellátási láncának átláthatóságát egy olyan régióban, ahol több mint 100 fegyveres csoport tevékenykedik - közölte az ABC News.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×