INFORÁDIÓ
2021. november 29. hétfő
Taksony

menekült

belső menekült

frontex

ensz

unhcr

Catania, 2017. július 1.Ilegális bevándorlók az EU határvédelmi ügynöksége, a Frontex svéd felségjelű hajójának fedélzetén a szicíliai Catania kikötőjében 2017. július 1-jén. A mintegy 650 hajótörött migránst a Földközi-tengeren, a líbiai partok közelében vették a fedélzetre, kilenc vízbe fúlt társuk holttestével együtt. (MTI/EPA/Orietta Scardino)

Rekordot döntött a menekültek száma, Európába kevesebben jönnek

Infostart / MTI

Immár ötödik egymást követő éve tavaly is rekordot döntött a véres konfliktusok miatt külföldre menekültek vagy a hazájukon belül elvándorolni kényszerült, úgynevezett belső menekültek száma a világban, és elérte a 68,5 milliót; a menekültek mintegy fele gyermek. Az Európába érkezők száma csökkent a tavalyi évhez képest.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban dúló válság, a dél-szudáni háború és a rohingja kisebbségiek Mianmarból Bangladesbe való tömeges menekülése emelte rekordszintre 2017-ben a kényszerű lakhelyváltoztatások számát az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) éves jelentése szerint.

A statisztikák alapján a tavalyi 3,1 milliós ugrás, amely jóval több, mint a tavalyelőtti 600 ezer fős növekedés, a külföldre menekültek számának rohamos emelkedésével magyarázható, míg a belső menekültek száma némileg csökkent. Összességében minden 110. ember számít menekültnek vagy belső menekültnek a világban a főbiztosság megállapítása szerint.

"Döntő pillanatban vagyunk, amikor a világszerte tapasztalt erőszakos otthonelhagyásokra adott válasz új és átfogóbb megközelítést követel,

hogy az országok és a közösségek a jövőben ne maradjanak egyedül ezekkel a helyzetekkel" - jelentette ki Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa.

Az UNHCR szerint "a konfliktusok és az üldöztetés elől országukból elmenekültek a 68,5 millió hontalanná vált között 25,4 millióan vannak, azaz számuk 2016-hoz képest 2,9 millióval nőtt. Ez az egyetlen év alatt regisztrált legnagyobb növekedés."

A menekültstátuszra váró kérelmezők száma 2017 végére mintegy 300 ezerrel nőtt, és elérte a 3,1 milliót.

A belső menekültek száma 40 millió, itt kisebb csökkenés figyelhető meg. A belső menekültek száma továbbra is Szíriában a legmagasabb, az arab országot Kolumbia, a Kongói Demokratikus Köztársaság és Afganisztán követi.

A nagyszámú menekültet befogadó országok száma alacsony.

Abszolút értékben Törökország az első számú befogadó ország, 3,5 millió menekült él itt, többségükben szíriaiak, míg Libanon fogadja be a legtöbb menekültet a saját népességének létszámához viszonyítva.

A jelentés nem ért egyet azzal a feltételezéssel, hogy a hontalanná vált emberek többsége az északi félteke országaiban tartózkodna, a statisztikák szerint 85 százalékuk fejlődő országban él.

Csökkent az Európába érkezők száma

Csaknem felével csökkent idén az illegálisan Európába érkező bevándorlók száma a tavalyi adatokhoz képest, az év első öt hónapjában mintegy 43 ezer embert regisztráltak a főbb migrációs útvonalakon - írta friss jelentésében az EU part- és határvédelmi ügynöksége (Frontex).

A szervezet kedden közzétett értékelése szerint a múlt hónapban nagyjából 12 100-an érkeztek a négy fő migrációs útvonalon keresztül az EU-ba,

ami 56 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest, de 15 százalékos növekedést április óta.

Megváltozott útvonalak

A legfőbb belépési pont az Olaszországban tapasztalt visszaesés miatt ezúttal Görögország volt, ahol májusban 4400 - többségében szíriai és iraki - menedékkérőt regisztráltak, 40 százalékkal kevesebbet, mint áprilisban, ugyanakkor lényegesen többet, mint előző évben. Ezen az útvonalon idén eddig 19 800 embert regisztráltak, s ez 90 százalékos növekedést jelent a megelőző évhez képest.

Az olasz partokon nagyjából 4100 embert regisztráltak, ez 82 százalékkal alacsonyabb a tavalyi adatoknál, bár magasabb az áprilisi 2800-nál. Május végéig 13 450 embert vettek nyilvántartásba az olasz hatóságok, 77 százalékkal kevesebbet, mint tavaly. Az érkezők között legtöbben a tunéziai és az eritreai állampolgárok voltak.

Spanyolországban májusban 3400 illegális bevándorlót regisztráltak, háromszor annyit, mint egy hónappal, illetve egy évvel korábban, idén összesen pedig 8200-at, 59 százalékkal többet, mint tavaly. Az érkezők legnagyobb csoportját a guineaiak és a marokkóiak alkották.

A nyugat-balkáni útvonalon továbbra is viszonylag alacsony volt az érkezők száma, a Frontex szakértői azonban új útvonalak kialakulására figyelmeztettek egyebek mellett Albánián, Montenegrón és Bosznia-Hercegovinán keresztül. Mint írták, ezekben az országokban az utóbbi hónapokban fokozódott a migrációs nyomás.

Nyitókép: ORIETTA SCARDINO
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018