eur:
394.03
usd:
364.7
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Áldozatnak tartja magát a német menekültügyi hatóság botrányának főszereplője

Áldozatnak tartja magát és vállalja tetteit a német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) brémai kirendeltségének korrupcióval gyanúsított volt vezetője, aki a hatóságok szerint a törvényeket megsértve juttatott menedékjoghoz több ezer embert.

A felfüggesztett vezető a Bild című lap szerdai számában ismertetett állásfoglalásában kiemelte, hogy a hatóságot rendszerszintű gondok feszítik, amelyekért a legfelső vezetést és a szövetségi kormány illetékeseit terheli a felelősség, akik őt fel akarják áldozni. A brémai esetek azonban csak a botrány egyharmadát jelentik, hamarosan újabb részletek is napvilágra kerülnek, és így azok kerülnek majd bajba, akik most őt vádolják visszaélésekkel - tette hozzá.

A német sajtóban Ulrike B. néven azonosított szakember a Bildnek elmondta, hogy 1993 óta irányította a brémai tartományi kirendeltség munkáját, így az előző menekültválság, a széteső Jugoszláviából érkezett menekülthullám kezelésében is részt vett. Huszonegy év múlva, 2014-ben indult meg az újabb hullám, és kezdettől fogva mindenki tudta, hogy a hatóság személyzete nem elégséges a feladat elvégzéséhez.

A BAMF vezetését viszont nem a menedékkérők sorsa érdekelte, hanem az elbírált kérelmek száma és az ügyek átfutási ideje. A BAMF akkori vezetője, Frank-Jürgen Weise a kormány elvárásának megfelelően csak a gyorsaságra és a hatékonyságra összpontosított, és ez nem változott az új vezető, Jutta Cordt érkezésével, holott a hatóság nürnbergi központját mindig értesítették a gondokról.

Ulrike B. kiemelte, hogy ő nem a számokat, hanem a menedékkérőket, a bajba került embereket tartotta fontosnak, és minden tettét vállalja. Arra a felvetésre, hogy akár bűnözőket vagy védelemre nem szoruló embereket is menedékjoghoz juttathatott, azt mondta, hogy hibázni emberi dolog.

Aláhúzta, hogy soha nem fogadott el pénzt, a korrupció vádja nevetséges, aminek belátásához elég megvizsgálni, hogy milyen körülmények között él.

A brémai hatóság gyanúja szerint Ulrike B. ügyvédekkel és tolmácsokkal együttműködve legalább 1200 menedékkérőt menedékjogi státuszhoz juttatott, annak ellenére, hogy a jogszabályok alapján el kellett volna utasítani kérelmüket. Az ügy áprilisban került nyilvánosságra. A Bild szerint meglehet, hogy a háromezret is elérheti a jogalap nélkül megítélt menekültstátuszok száma.

A szövetségi parlament (Bundestag) belügyi bizottsága kedden rendkívüli ülésen foglalkozott az üggyel. Meghallgatták Horst Seehofer belügyminisztert és Jutta Cordtot. Az ülés a tervezett három óra helyett öt órán keresztül tartott. Utána Horst Seehofer újságírók előtt a kormány nevében bocsánatot kért a lakosságtól a hatóságnál elkövetett hibákért. Hangsúlyozta, hogy a lehető legnagyobb alapossággal kivizsgálják az ügyet.

A Bild beszámolója szerint a miniszter a zárt ülésen kiemelte, hogy a BAMF-nál korábban a gyorsaság fontosabb volt a minőségénél, márciusi hivatalba lépése után viszont elrendelte, hogy ezentúl a menedékjogi eljárások megfelelő minőségének biztosítása álljon az első helyen.

A hatóságnál a nemzetközi migrációs válság elmélyülésének kezdetén, 2015 első félévében nagyjából 2800 ember dolgozott. A válság elmélyülése miatt a kormány létszámfejlesztést hajtott végre, a hivatal munkatársainak száma alig egy év alatt megduplázódott.

Az új munkatársak jelentős része tapasztalat nélkül és csekély szakismerettel kezdett munkához, amelynek nagyságát jelzi, hogy az elbírált menedékjogi kérelmek száma a 2015-ös 282 ezerről 2016-ban 695 ezerre emelkedett.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×