INFORÁDIÓ 
2019. március 26. kedd
Emánuel

izrael

palesztin

áldozatok

Betlehem, 2018. május 14. Palesztin tüntetők izraeli katonákkal csapnak össze a ciszjordániai Betlehemben 2018. május 14-én. Eddig 28 tüntetőt lőttek le izraeli katonák a Gázai övezet határán kirobbant összecsapásokban, a sebesültek száma ötszáz fölé emelkedett. Ezen a napon, Izrael Állam megalapításának 70. évfordulóján nyílik meg a Tel-Avivből Jeruzsálembe költöztetett amerikai nagykövetség, amivel az Egyesült Államok kifejezésre juttatja, hogy Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosaként. (MTI/AP/Madzsdi Mohamed)

Gáza: Már 58 áldozata van az összecsapásoknak

Hivatalos közlés szerint 58-ra emelkedett a palesztin övezet és Izrael határán az áldozatok száma a tegnapi összecsapásokban.

Halálos áldozatok kizárólag a palesztin oldalon voltak, a sebesültek számát közel 2800-ra becsülik, amelynek felét lőszerrel leadott lövés okozta. A tüntetők gumiabroncsokat égettek, és parittyákból köveket dobáltak az izraeli katonák felé, akik könnygázzal és éles lőszerrel válaszoltak a palesztinok kerítés megközelítésére tett kísérleteire. Az izraeli légierő csapásokat mért a gázai övezetre, állításuk szerint a Hamász radikális szervezet állomásaira. A palesztin övezetet és Izraelt elválasztó kerítés közelében

az izraeli hatóságok továbbra is attól tartanak, hogy egy estleges rohammal a civil tüntetők mellett terroristák és katonák is bejuthatnak a fokozottan védett területekre.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök közösségi oldalán azt írta, minden országnak kötelessége megvédeni határait.

A fegyveres erőszak, amelyet az izraeli hadsereg alkalmazott az Egyesült Államok nagykövetségének hétfői Jeruzsálembe költöztetése miatt hevessé vált palesztin tiltakozások résztvevőivel szemben számos ország tiltakozását kiváltotta.

Emmanuel Macron francia elnök éjjel nyilatkozatban ítélte el a történteket, hangsúlyozva a palesztinok békéhez és biztonsághoz való jogát, de elismerve Izrael biztonságának védelmét is.

Törökország konzultációra hazarendelte Washingtoni, és tel avivi nagykövetét, a török elnök egyenesen népirtásnak nevezte a történteket.

A brit külügyminisztérium sokkolónak nevezte a gázai övezetben zajló erőszakos cselekményeket, és mindkét szemben álló felet visszafogottságra szólította fel.

A Washingtoni Fehér Ház ezzel szemben a történtekért kizárólag a gázai övezetet iránytó iszlamista Hamász mozgalomra hárította a felelősséget.

Diplomáciai források szerint az Egyesült Államok hétfőn az ENSZ-ben megakadályozta, hogy a biztonsági tanács független vizsgálatot rendeljen el a gázai övezeti fejlemények ügyében.

Nyitókép: Madzsdi Mohamed

Kapcsolódó hang

Jeruzsálem - Izrael Gázai-övezet
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    Portfolio    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018