INFORÁDIÓ 
2018. június 24. vasárnap
Iván

Gáza: Már 58 áldozata van az összecsapásoknak

Hivatalos közlés szerint 58-ra emelkedett a palesztin övezet és Izrael határán az áldozatok száma a tegnapi összecsapásokban.

Halálos áldozatok kizárólag a palesztin oldalon voltak, a sebesültek számát közel 2800-ra becsülik, amelynek felét lőszerrel leadott lövés okozta. A tüntetők gumiabroncsokat égettek, és parittyákból köveket dobáltak az izraeli katonák felé, akik könnygázzal és éles lőszerrel válaszoltak a palesztinok kerítés megközelítésére tett kísérleteire. Az izraeli légierő csapásokat mért a gázai övezetre, állításuk szerint a Hamász radikális szervezet állomásaira. A palesztin övezetet és Izraelt elválasztó kerítés közelében

az izraeli hatóságok továbbra is attól tartanak, hogy egy estleges rohammal a civil tüntetők mellett terroristák és katonák is bejuthatnak a fokozottan védett területekre.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök közösségi oldalán azt írta, minden országnak kötelessége megvédeni határait.

A fegyveres erőszak, amelyet az izraeli hadsereg alkalmazott az Egyesült Államok nagykövetségének hétfői Jeruzsálembe költöztetése miatt hevessé vált palesztin tiltakozások résztvevőivel szemben számos ország tiltakozását kiváltotta.

Emmanuel Macron francia elnök éjjel nyilatkozatban ítélte el a történteket, hangsúlyozva a palesztinok békéhez és biztonsághoz való jogát, de elismerve Izrael biztonságának védelmét is.

Törökország konzultációra hazarendelte Washingtoni, és tel avivi nagykövetét, a török elnök egyenesen népirtásnak nevezte a történteket.

A brit külügyminisztérium sokkolónak nevezte a gázai övezetben zajló erőszakos cselekményeket, és mindkét szemben álló felet visszafogottságra szólította fel.

A Washingtoni Fehér Ház ezzel szemben a történtekért kizárólag a gázai övezetet iránytó iszlamista Hamász mozgalomra hárította a felelősséget.

Diplomáciai források szerint az Egyesült Államok hétfőn az ENSZ-ben megakadályozta, hogy a biztonsági tanács független vizsgálatot rendeljen el a gázai övezeti fejlemények ügyében.

Kapcsolódó hang

Jeruzsálem - Izrael Gázai-övezet
 


Kezdőlap Külföld Gáza: Már 58 áldozata van az összecsapásoknak

A címlapról ajánljuk

Meghalt Nyers Rezső

1968-as új gazdasági mechanizmus egyik atyja, az MSZP első elnöke 95 éves volt....